Dostupni linkovi

Švajcarska odbila nagradu Kosova



Predsednica Švajcarske Doris Leuthard i ministarka inostranih poslova Mišlin Kalmi Rej odrekle su se, za sada, nagrade Ambasade Kosova kao i kosovske dijaspore u ovoj zemlji, zbog izveštaja o trgovini ljudskim organima na Kosovu.

Nagradu "Dijaspora" za svoje zalaganje za nezavisnost Kosova, trebalo je da prime 21. decembra, javila je švajcarska državna televizija TSR.

Ministarstvo inostranih poslova Švajcarske saopštilo je da "nije prikladan" trenutak za uručenje te nagrade i ceremonija je odložena.

Ambasador Kosova u Švajcarskoj Naim Malaj izjavio je da svrha nagrade "zahvalnost švajcarskom narodu i Vladi za prihvatanje desetina hiljada izbeglica, naročito tokom rata".

Švajcarske vlasti su zatražile od Kosova i međunarodne zajednice da sprovedu istragu povodom navoda o trgovini ljudskim organima na Kosovu.

"Švajcarsko Ministarstvo spoljnih poslova poziva zemlje na koje se ovo odnosi, a naročito Kosovo, da razjasne ove optužbe", navodi se u saopštenju i dodaje da međunarodne institucije moraju da budu predvodnici u preduzimanju pravnih koraka radi sakupljanja potencijalnih dokaza.

Ministarstvo je pozvalo Euleks, u čijem radu učestvuju i švajcarski stručnjaci, i njegovu jedinicu za istrage o ratnim zločinima da "predvode istragu" o ovom pitanju.

Švajcarsko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da su u Martijevom izveštaju "iznesene ozbiljne optužbe na osnovu brojnih svedočenja i dokaza".
XS
SM
MD
LG