Dostupni linkovi

Najmanje 20 mrtvih u sukobu u AbidžanuU jučerašnjim sukobima u Abidžanu poginulo je najmanje 20 osoba, saopštila vlada Lorana Gbagboa, jednog od dvojice predsjednika Obale Slonovače.

Ranije su različiti izvori u Abidžanu javili da je najmanje 11 osoba poginulo a više od 30 je povrijeđeno u sukobima između pristalice dvojice predsjednika Alasana Utare i Gbagboa.

Kabinet dosadašnjeg predsjednika Gbagboa je naveo da poginulo deset demonstranata i deset policajaca.

Oko 800 vojnika UN nalazilo se oko hotela Golf u Abidžanu, gdje se nalazi Alasan Uatara, koga je izborna komisija Obale Slonovače proglasila za pobjednika predsjedničkih izbora.

Neimenovani američki zvaničnik izjavio je da su SAD i druge zemlje zatražile od Gbagboa da ode s vlasti i napusti zemlju.

Taj zvaničnik je naveo da postoje znaci da bi Gbagbo mogao da pristane i dodao da on ima nekoliko kuća u inostranstvu, koje bi mogle da budu predmet sankcija ako ne ode s vlasti.

Postizborna kriza je nastala poslije drugog kruga predsjedničkih izbora održanih 28. novembra. Gbagbo i Uatara su sebe proglasili za pobjednike i 5. decembra su održane odvojene suparničke ceremonije polaganja predsjedničke zakletve.
XS
SM
MD
LG