Dostupni linkovi

Tachi i optužbe - kriminal ili propaganda?


Web stranica Guardian-a koja je prva objavila vijest
Web stranica Guardian-a koja je prva objavila vijest

Tachi i optužbe – kriminal ili propaganda?

Juče su mediji objavili izveštaj Dicka Martija, izvjestioca Vijeća Evrope u kojem se sugerira da je premijer Kosova Hashim Thaci vodja organiziranog kriminala, da je trgovao ljudskim organima, švercao oružje i drogu. Izveštaj takodjer iznosi čitav niz političkih ocjena poput one da medjunarodna zajednica nije imala volje „da efikasno krivično goni bivše vodje OVK".

Vlada Kosova je sve navode demantirala podsjećajući da je "lokalno i međunarodno pravosuđe nekoliko puta istraživalo ove optužbe, te konstatovalo da takve izjave nisu bile zasnovane na činjenicama i da su isključivo imale za cilj "dovođenje u pitanje rata Oslobodilačke vojske Kosova.”

Dick Marty, izvjestilac Vijeća Evrope
Danas je Komitet za ljudska prava Vijeca evrope usvojio nacrt rezolucije o kojoj će se raspravljati na plenarnoj sjednici u siječnju. Nacrt kaže da „niz konkretnih i konvergentnih naznaka“ potvrđuju da su kosovski Srbi i Albanci držani kao zatvorenici na tajnim mjestima pod kontrolom vojske kosovskih Albanaca u sjevernoj Albaniji i da su zatvorenici bili tretirani na nehuman i degradirajući način pre nego što su

označeni kao „nestali“. Traži se istrajavanje u istrazi.

To su, dakle, osnovne činjenice. Optužbe su krajnje ozbiljne, dolaze od ozbiljnih ljudi i više je nego potrebno da se stvari raščiste. Ako je kriv premijer Kosova Thaci tada on treba u zatvor. Ako za optužbe nema dokaza tada je Thaci nevin – i radi se o čistoj propagandi.

Nije moj posao da spekuliram zašto bi jednom premijeru ili vojnom komandantu bilo potrebno da se bavi najstrašnijim zločinima da bi zgrnuo vreće novca, kad mu se na tim pozicijama nude neograničene mogućnosti da iste novce dobije na neuporedivo lakši način. Sve je to posve nevažno ako se činjenice dokažu.

Izvještaj koji je upućen evropskom parlamentu ne sadrži dokaze pa njegov autor, Dick Marty, kaže da on nije vodio sudsku istragu te da se na osnovu njegovog izvještaja ne mogu podizati optužnice.

Obilježen dan nestalih na Kosovu
Dokaze traži i policija EU na Kosovu koja u svom jučerašnjem saopćenju kaže da sve ranije istrage nisu dovele do dokaza. I glasnogovornica visoke povjernice EU za vanjsku politiku, Maja Kocijančić, je izjavila da “ EU ozbiljno uzima optužbe koje je iznio povjerenik za ljudska prava Dick Marty i poziva ga da predoči dokaze za svoje tvrdnje”.

Na sve je, naravno, odmah zajahala politika, a bogme i propaganda. Na Kosovu je vrlo upadljivo da su prvog dana vijesti na ovu temu bile na naslovnim stranicama, dok su danas izvještaji o Thacijevoj umješanosti u trgovinu ljudskim organima na trećim ili četvrtim stranicama ili u drugom dijelu TV dnevnika. Ono što je o Kosovu vijest dana u svijetu nije toliko važna vijest na samom Kosovu!?

Na konferenciji za tisak u Moskvi, ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić kaže da Martijev izvještaj ¨govori kakvo je Kosovo danas i kakvi su kosovski lideri¨ te da ¨svi zajedno moramo naći rješenje za Kosovo.¨

Vuk Jeremic

Da li to ministar Jeremić misli da postupci optuženog za ratne zločine Radovana Karadžića ¨govore kakva je Srbija danas i kakvi su srpski lideri¨?? Ili ono što važi za Albance ne važi za Srbe? Kad god dodje do nade da će Srbija i Kosovo pokušati urediti, barem na ¨tehničkom¨ nivou svoje odnose, neko izvuče nešto iz rukava i odloži razgovore, a srpski zvaničnici opet status Kosova žele vratiti na početak.

Thaci je, ako je kriv, zločinac, ali to ne znači da su svi Albanci zločinci, kao što ne znači da su svi Srbi zločinci ako osude Karadžića. Bio kriv ili ne, to nema nikakve veze sa statusom Kosova, kao što sa statusom entiteta u BiH nema ništa ni Radovan Karadžić.

Propaganda se odvija na još jednom nivou – medju čitaocima koji komentiraju ove vijesti. Jedni, oni koji su srpske nacionalnosti, su uglavnom uvjereni da je Thaci kriv, da ga štiti SAD ili ne znam ko, drugi, oni koji su albanske nacionalnosti su uglavnom uvjereni da je sve organizirala srpska tajna policija te da se Thaciju stvari podmeću.

Kako bi bilo, dame i gospodo, da pustimo malo sudove i policiju da rade svoj posao. Da prestanemo braniti¨naša¨ nedjela, a ¨njihova¨ prihvatati zdravo za gotovo.

Ionako smo svi – više ili manje, na ovaj ili onaj način – žrtve.

XS
SM
MD
LG