Dostupni linkovi

Moguće posljedice Đukanovićevog povlačenja


Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Iako premijer Milo Đukanović nije jasno potvrdio da će napustiti premijersku funkciju do kraja godine, njegovo povlačenje iz državnih poslova je izvjesnije nego ranije kada su uglavnom mediji spekulisali o Đukanovićevom odlasku iz državne politike.

Ukoliko dođe do konkretnog poteza Đukanovića, koji se najavljuje tokom iduće sedmice, otvoreno je pitanje kako će odlazak sa premijerske funkcije odraziti na ukupan politički ambijent.

Iako još uvijek nema formalne potvrde da će premijer Milo Đukanović napustiti tu funkciju narednih desetak dana, prema načinu na koji je u srijedu odgovorio na pitanje novinara o njegovom odlasku sa državnih funkcija o čemu se već više od pola godine spekuliše, njegov odlazak je izvjesniji nego ranije.

"Bože zdravlja, vidjećemo"
, rekao je Đukanović.

Prema pisanju Vijesti, Đukanović bi trebalo da podnese ostavku početkom sljedeće sedmice kada su zakazane sjednice Glavnog odbora i Predsjedništva Demokratske partije socijalista, kada bi sa svojom odlukom Đukanović trebalo da upozna partijske funkcionere.
Gotovo je izvjesno, iako još uvjek nezvanično, da će Đukanović za premijera predložiti sadašnjeg vicepremijera i ministra finansija Igora Lukšića.


Đukanović je u srijedu uveče imao sastanak sa predsjednikom parlamenta i Socijaldemokratske partije Rankom Krivokapićem na kojem je, po svemu sudeći, bilo riječi o dinamici djelovanja vladajuće koalicije nakon Đukanovićevog povlačenja.

Podsjetimo, najprije je premijer Milo Đukanović u javnim nastupima početkom godine najavljivao da bi mogao napustiti državne funkcije, ali i ostati u politici ne precizirajući kada će konkretizovati svoju odluku. To je podgrijavalo špekulacije medija o Đukanovićevom odlasku i mogućim motivima za takvu odluku.

Dva puta

Gotovo je izvjesno iako još uvjek nezvanično da će Đukanović za premijera predložiti sadašnjeg vicepremijera i ministra finansija Igora Lukšića, a da taj predlog po proceduri treba da formalizuje predsjednik države Filip Vujanović.

S obzirom da je Đukanović preko dvadeset godina vladao Crnom Gorom, što kao premijer što sa mjesta predsjednika države, otvoreno je pitanje kako će se njegov odlazak odraziti na odnose na političkoj i državnoj sceni.

Predrag Bulatović
iz Socijalističke narodne partije kaže da postoje dva puta – da Đukanović napusti i premijersku i partijsku funkciju ili da napusti samo premijersku što je već viđeno.

"Ako se desi ovo drugo da zadrži funkciju predsjednika partije i to obnovi na kongresu onda već ulazimo u zonu ,,već viđeno,, To smo vidjeli 2006. godine i vidjeli smo kakav je rasplet bio da u svakom pogodnom trenutku, kada on to procijeni, zbog nekog svog inetersa, interesa vrha stranke ili nekih drugih krugova on se može aktivno vratiti u politiku. Dakle, preuranjeno je da vidimo prvo da se taj čin desi i kako će da se desi"
, navodi Bulatović.

U Socijaldemokratskoj partiji nisu željeli da komentarišu posljedice izvjesnog Đukanovićevog odlaska s premijerskog mjesta. A Goran Danilović, potpredsjednik Nove srpske demokratije, ne vidi da će povlačenje Đukanovića uticati na brzo poboljšanje opšteg društvenog ambijenta.

"Ne vjerujem da će to odmah značiti mnogo boljega u Crnoj Gori. Dakle, ni bolji finansijsku situaciju ni materijalnu, ni socijalnu, ni odgovornije društvo. To je sve proces koji će trajati ali prosto treba se raduovati činjenici da jedna prilično kruta i diktatorska 20-godišnja ruka neće više vladati Crnom Gorom. Prosto smo zaslužili jednu relaksaciju u kojoj će se argumenti čuti jasnije i u kojoj će biti više odgovornosti u vršenju vlasti"
, navodi Danilović.

Genci Nimanbegu iz albanske nacionalne partije Forca smatra da će Đukanović i dalje imati veliki uticaj u partiji, te ne očekuje političke torbulencije.

Milo Đukanović i Ranko Krivokapić na prvoj sjednici Skupštine Crne Gore nakon proglašenja nezavisnosti, oktobar 2006.
"Đukanović je čovjek koji zaslužuje mjesto u istoriji Crne Gore sa svim što je uradio, bilo to pozitivno, bilo to manje pozitivno – negativno, ali mislim da svaka promjena u Vladi u društvu, u ovom slučaju može samo da ide na bolje. Ne očekujem neke veće turbulencije, mislim da će Đukanović i dalje imati jaku ulogu u svojoj partiji. I ako bi bilo turbulencija nakon njegovog odlaska mislim da ova promjena neće biti tako dramatična kao što bi neki dio javnosti očekivao", ocjenjuje Nimanbegu.

Đukanović je pet puta biran za premijera i jednom za predsjednika Crne Gore od 1991 godine do danas. Pod njegovim vođstvom 2006. godine obnovljena je nezavisnost Crne Gore.

A iste godine Đukanović je donio odluku da se povuče sa mjesta premijera, ali je zadržao čelnu poziciju u stranci i poslanički mandat. Nakon godinu i po dana Đukanović se vratio na premijersku funkciju na kojoj se nalazi i danas.

Dvije decenije konzerviranja političke scene


Sve izvjesnije povlačenje premijera Đukanovića analitičari doživljavaju kao krupan događaj za Crnu Goru i kažu da će u narednom periodu biti posebno interesantno pratiti dešavanja u vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista.

Najavu o povlačenju premijera Mila Đukanovića, koji crnogorskom političkom scenom gospodari već dvije decenije, politički analitičar Svetozar Jovićević, kako kaže nerado komentariše, jer je bilo puno spekulacija o tom činu.

Jovićević ipak kaže da se radi o važnom događaju s obzirom na to da se radi o ličnosti koja je dvadeset godina diktirala političke i druge okolnosti u Crnoj Gori.

"Naravno da bi prije bio jedan proces da se ta smjena dogodi na izborima, da dođu nove političke snage i to bi bio prirodan i ne ekscesan put smjene vlasti. Ovo što se sada dešava je po malo vještački. Ipak ovdje dolazi
Politički analitičar Svetozar Jovićević ne vjeruje u Đukanovićevo potpuno povlačenje.
do smjene sopstvenom voljom ili pritiskom sa strane. Ja , ipak ne vjerujem u njegov potpuni odlazak i vjerujem da će scenario biti sličan onome koga smo već imali i da će on zadržati pozicije predsjednika partije, barem nekih dvije godine. Zato što će na taj način kontrolisati stvari, barem generalno govoreći da ne dođe do isuviše preoštrog raslojavanja unutar njegove partije, što je sasvim moguće. Takođe, ostaće i da pomogne tim svojim nasljednicima ili nasljedniku da učvrsti svoju poziciju a samim tim i poziciju DPS-a"
, kaže Jovićević.

Analitičar Centra za demokratiju Miloš Bešić kaže da je višestruki premijer Milo Đukanović već dvije decenije dominantna politčka figura koja je "praktično konzervirala ukupnu političku scenu".

"Njegovim odlaskom se takva situacija mijenja. Političko tržište je otvoreno a na otvorenom političkom tržištu stari a možda i neki novi akteri boriće se za taj politički prazan prostor koji ostaje nakon Đukanovića. Možemo da zamislimo samo nekoliko mogućih scenarija , ako govorimo sada o ovom aspektu koji se tiče odnosa između političkih partija i političkom terenu"
, smatra Bešić.

U slučaju Đukanovićevog povlačenja, kaže Miloš Bešić, najinteresantnije će biti posmatrati događanja u vladajućoj Demokratskoj prtiji socijalista.

"Gospodin Đukanovič, prema informacijama koje imamo, ostaje na čelu DPS. Mislim da to nije slučajno jer na taj način on ima određene mehanizme kontrole nad onim što će se dešavati u samim institucijama društva. To je jedna stvar a druga stvar je da mislim da, kao jedan ozbiljan političar, gospodin Đukanović ima jedan dugoročan plan kako on vidi budućnost Crne Gore i kako vidi budućnost DPS. Dakle, treba da pratimo šta će se dešavati unutar DPS jer će u tom dijelu po mom sudu dešavati ono što je najinteresantnije i što će oblikovati buduće političke procese i odnose snaga na političkoj sceni"
, kaže Bešić.

I Svetozar Jovićević vjeruje da će Đukanovićevo povlačenje izazvati turbulencije u DPS-u, ali dodaje da će taj događaj donijeti jednu krupnu novinu

"Ko god novi dođe na njegovo mjesto, i najavljuje se jedna određena ličnost ali ko god da je taj neće moći više da, čak i ako želi neće moći da vlada autoritarno kao što je to činio Đukanović. Prosto okolnosti u partiji, društvu, međunarodnoj zajednici tako nešto neće moći da dozvole. Ipak će doći do nekakvih promjena već samim tim što to neće moći biti autokratska ličnost i autokratski način vladanja i to je krupna promjena koja naravno otvara vrata sasvim pozitivnim procesima demokratizacije te vladajuće partije i preispitivanja unutar nje same i mnogo štošta čemu su kumovali za ovih 20 godina i što naravno onda dovodi do lomova. Do smjene ličnosti i nastojanja da se zauzem što bolaj pozicija i toga ćemo biti svjedoci"
, zaključuje Jovićević.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG