Dostupni linkovi

Efraim Zurof oslobođen od tužbe Šandora KepiraOkružni sud u Budimpešti oslobodio je danas direktora Centra "Simon Vizental" Efraima Zurofa (Zuroff), koga je tom sudu zbog uvrede ugleda i časti tužio Šandor Kepir, ranije osuđivan zbog učešća u ratnim zločinima u Novom Sadu tokom Drugog svetskog rata.

Kepiro, za kojeg Zurof smatra da je jedan od krivaca za smrt preko 4.000 Novosađana u raciji 1942. godine, nije se danas pojavio na sudu, pa je predsedavajući sudija Viktor Vadaš doneo oslobađajuću presudu nakon pet minuta rasprave.

Kepiro je bio u dva navrata osuđivan zbog ratnih zločina: prvi put na deset a drugi put na 14 godina, ali zatvorsku kaznu nikada nije odslužio, pošto je posle Drugog svetskog rata pobegao u Argentinu, odakle se u Mađarsku vratio pre nekoliko godina.
Protiv Kepira je i Tužilaštvo za ratne zločine u Srbiji podnelo zahtev za sprovođenje istrage septembra 2008. godine, a tada je raspisana i poternica za njim. Mađarska je odgovorila da njen ustav ne dozvoljava izručenje njenih državljana.
XS
SM
MD
LG