Dostupni linkovi

Vijeće sigurnosti UN-a ukinulo trgovinske sankcije Iraku


Vijeće sigurnosti UN u srijedu je na ministarskoj sjednici koju je vodio američki potpredsjednik Joe Biden, ukinulo trgovinske sankcije Iraku uvedene kao odgovor na njegovu okupaciju Kuvajta 1990., pod režimom bivšeg iračkog diktatora Sadama Huseina.

Vijeće sigurnosti UN izglasalo je tri rezolucije kojima su okončane trgovinske sankcije, zatvoren program pomoći UN-a iz 1990-ih poznat kao "nafta za hranu", a vladi u Bagdadu dano je još šest mjeseci zaštite prihoda od nafte od potencijalnih vjerovnika.

"Usvajanje tih važnih rezolucija označava početak kraja režima sankcija i ograničenja za irački suverenitet, neovisnost i oporavak", izjavio je irački ministar vanjskih poslova Hošjar Zebari u Vijeću sigurnosti UN-a.

"Vijeće sigurnosti je prepoznalo da se sadašnje stanje u Iraku znatno razlikuje od stanja u vrijeme donošenja trgovinskih sankcija", rekao je Biden, čija zemlja u prosincu predsjeda Vijećem.

"Ova je sjednica prekretnica za Irak. Danas smo svjesni koliko je daleko ta zemlja odmakla u ključnim aspektima normaliziranja svog statusa u zajednici naroda", rekao je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.
XS
SM
MD
LG