Dostupni linkovi

Opsada Sarajeva kao rat protiv civila


Svjedok Martin Bell na suđenju Radovanu Karadžiću, 15. decembar 2010
Svjedok Martin Bell na suđenju Radovanu Karadžiću, 15. decembar 2010
Na Haškom sudu bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, nastavio je u srijedu unakrsno ispitivati svjedoka tužiteljstva Martina Bella, bivšeg ratnog izvjestitelja koji je tijekom cijelog rata radio reportaže o borbama i stradanjima civila na svim stranama sukoba.

Bell se i drugi dan svjedočenja prisjetio pogibije mnogih Sarajlija, ali i vlastitog ranjavanja u civilnom području grada u prvoj godini rata 1992.godine.

„U Sarajevu su se događala dva rata. Jedan oko linija sukoba različitih zaraćenih strana, dok se drugi manifestirao gađanjem prenatrpanog grada punog civila“
, opisao je bivši novinar BBC-a Bell osporavajući teze optuženog Karadžića kako je grad bio pun vojnih ciljeva što ga je činilo legitimnom metom napada.

„Iz vlastitog iskustva znam da sam pogođen minobacačkom granatom u stražnjem dijelu kasarne Maršal Tito i u tom trenutku oko mene nije bilo ni lakog ni teškog oružja, bilo gdje. Možda mogu skrenuti pažnju Vijeća na film prikazan jučer kada je snajper gađao ljude koji su nosili vodu. Ni tamo nije bilo oružja“
, prisjetio se svjedok.

Karadžić je tijekom dužeg unakrsnog ispitivanja Bella nekoliko puta ustvrdio kako je pucano ciljano po položajima Armije BiH u gradu, a ne po civilima. Svjedok se ni s time nije složio.

„Doktore Karadžić, dio vatre je bio sigurno usmjeren na vojne objekte, ali također je bilo i snajperskim i minobacačkih djelovanja. I bilo da su civili predstavljali metu ili ne, svakako su bili pogađani. I u tom smislu vatra je bila neselektivna“
, zaključio je svjedok tijekom svog boravka u gradu pod opsadom.

Optuženi: Sarajevo bilo puno oružja

Kako bi prikazao da je Sarajevo bilo potpuno militarizirano optuženi je pročitao nekoliko dokumenata Armije BiH koji govore o brojnosti vojno sposobnih osoba na području sarajevskog fronta, kao i teškom naouružanju u gradu. Poput izvještaja Prve motorizirane brigade Armije BiH.

„Dakle onda vidimo da imaju haubičku bateriju 122mm, onda još jednu bateriju 122mm....itd. Dakle oni su očigledno prilično uspješno skrivali ta svoja teška oruđa u gradu, slažete li se?“, upitao je optuženi.

„Doktore Karadžiću mi nikada nismo sumnjali da oni imaju neko teško naoružanje. Međutim od početka do kraja prednost u pogledu brojnosti teškog naoružanja je uvijek bila na strani bosanskih Srba“
, odgovorio je svjedok.

Uz iznošenje stavova obrane Karadžić je prilikom unakrsnog ispitivanja, svjedoka Bella koji i dalje često boravi u Bosni i Hercegovini, uspio i zabaviti pokojom šalom.



Karadžić je s bivšim ratnim izvjestiteljem Bellom ponovno diskutirao o uzrocima rata u BiH, a uz put plasirao i svoje teze kako je Armija BiH puno puta pucala po sarajevskim civilima da bi prebacila odgovornost na Vojsku Republike Srpske, pogotovo koristeći se medijskim manipulacijama.



Također optuženi je podsjetio svjedoka na ubojstvo srpskog svata, bijeg Srba iz Zvornika prije samog zauzimanja mjesta ... što sve prema njemu navodi na zaključak da je stvorena kriva medijska slika o srpskoj strani zbog plasiranih trikova s bošnjačke.

Svjedok Almir Begić na suđenju Radovanu Karadžiću u haškoj sudnici, 15. decembra 2010
Pod kraj sudskog dana, koji Karadžiću traje skoro sat duže dnevno nego što je uobičajeno, od 9h do 14.30h, sa svjedočenjem je počeo Almir Begić, čiji je otac Ćamil ubijen u prvom masakru na Markalama u veljači 1994. godine.

Ćamilu Begiću je pripadala proteza za nogu koja se vidi na snimcima nakon masakra, a za koju je Karadžić ustvrdio da je podmetnuta kako bi se preuredilo mjesto zločina.

Almir Begić sa svjedočenjem će nastaviti u četvrtak.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG