Dostupni linkovi

Neredi u Rimu, povređeno oko 90 ljudi


U žestokim neredima i haosu koji su izbili u nedelju na ulicama Rima, posle izglasavanja poverenja vladi premijera Silvija Berluskonija, povređeno je najmanje 50 policajaca i oko 40 demonstranata, prenose italijanski mediji.

Nerede su izazvali studenti koji su danas u italijanskoj prestonici protestovali zbog reforme visokog školstva, ali i zbog politike vlade. Oni su, neposredno posle vesti o izglasavanju poverenja vladi u Senatu i Predstavničkom domu, počeli da pale vozila policije, kontejnere, razbijaju izloge i bankomate i bacaju kamenice, a centralni Via del Korso i Piaca del popolo pretvorili su se u poprište oštrih sukoba s policijom koja je demonstrante rasterivala suzavcem.

Gradonačelnik Rima Đani Alemano je po završetku sukoba studenata i policije izašao na ulice prestonice, odakle je poručio da je nasilje na ulicama tog grada "sramota".

Oko 100.000 studenata učestvovalo je danas na protestima koji su počeli mirno. Njima su se pridružili i nezaposleni i stanovnici Akvile, grada koji je razrušen u zemljotresu u aprilu 2009. Demonstracije studenata održane su i u drugim italijanskim gradovima Milanu, Palermu, Bariju, Napulju i Torinu.
XS
SM
MD
LG