Dostupni linkovi

Protest studenata u više italijanskih gradova


Više desetina hiljada studenata protestovalo je u većim gradovima Italije protiv vlade i reforme univerziteta, u vrijeme dok se u Parlamentu glasa o povjerenju premijeru Silviju Berluskoniju.

U Palermu, na Siciliji, više od 500 srednjoškolaca i studenta na kratko je blokiralo aerodrom pošto su se okupili na pisti noseći veliki transparent.Jedna grupa se okupila na željeznici i blokirala saobraćaj, nakon čega su se uputili ka luci.

U Milanu je oko pedeset studenata na kratko upalo u sjedište Berze noseći transparent na kome je pisalo:"Vi ste gomila rasističkih biznismena, morate nam dati novac".Pošto su izbačeni ispred zgrade, bacali su petarde i uzvikivali parole protiv reforme.

U Rimu je, prema riječima organizatora, demonstriralo oko 100 000 uglavnom studenata, ali i nezaposlenih i stanovnika L'Akvile, grada ozbiljno oštećenog u zemljotresu u aprilu 2009. godine.

Centar prijestonice blokirala je policija koja je zabranila pristup Senatu i Poslaničkom domu, gdje se održava glasanje o povjerenju Berluskoniju.

Demonstracije su prouzrokovale gužve u saobraćaju i u ostalim italijanskim gradovima .

Berluskoni je prošao glasanje u Senatu, u toku je glasanje u donjem domu italijanskog parlamenta
XS
SM
MD
LG