Dostupni linkovi

Nagrada Evropskog pokreta Tanji Fajon i Valentinu Incku


Predstavnici Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini uručili su na jutrošnjoj svečanosti u Sarajevu, dan pred stupanje na snagu liberalizacije viznog režima sa zemljama Šengena, ordene Evropskog pokreta za posebne zasluge u procesu evropskih integracija slovenskoj zastupnici u Evropskom parlamentu Tanji Fajon i visokom predstavniku u BIH Valentinu Incku.

Osim Fajon i Incka, odlukom Skupštine Evropskog pokreta, dobitnici ovog priznanja su bivši visoki predstavnik Miroslav Lajčak, evropski komesar za proširenje Štefan File, evropska komesarka za unutarnje poslove Sesilija Malmstrom, bivši mađarski ambasador u BiH Imre Varga, Vijeće ministara BiH, Ministarstvo sigurnosti , Ministarstvo civilnih poslova BiH, ambasador BiH pri EU Osman Topčagić, bivši šef bh. pregovaračkog tima s EU Igor Davidović i šef pregovaračkog tima za viznu liberalizaciju Samir Rizvo. Međutim, ostali dobitnici priznanja nisu mogli prisustvovati današnjoj svečanosti.

Evropska zastupnica Fajon, koja je bila izvjestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju, nakon uručenja priznanja je izjavila da osjeća veliko zadovoljstvo da je pređen ovako težak put.

"BiH je dio Evrope i ovo je veliki korak na njenom putu ka evropskim integracijama", kazala je Fajon, dodajući da će vizna liberalizacija najviše donijeti mladoj generaciji.

Visoki predstavnik Incko je naglasio doprinos evropske zastupnice Fajon u Evropskom parlamentu da otvori vrata za BiH.

Istovremeno, smatra Incko, bezvizni režim se može posmatrati kao još jedan korak u normalizaciji međunarodnog profila BiH.
XS
SM
MD
LG