Dostupni linkovi

Obamina popularnost na rekordno niskih 42 posto


Nova anketa medijske kuće McClatchy i agencije Marist, pokazala je nastavak pada popularnosti američkog predsjednika Baraka Obame, koja se spustila na 42 posto, najniže od početka njegova mandata.

Jedan od razloga da sve manje birača odobrava Obamino obavljanje predsjedničke dužnosti je pad podrške među demokratima u posljednjih nekoliko sedmica što se povezuje s Obaminom zaokretom prema politici centra i kompromisima s republikancima koji su uvjerljivo pobijedili na kongresnim izborima u novembru.

Prema anketi 74 posto demokrata odobrava Obamino obavljanje dužnosti, što je znak da je i dalje iznimno popularan u svojoj bazi. No, taj je broj za devet postotnih bodova manji od onoga u novembru, prema McClatchyju.

U međuvremenu se njegova stopa neodobravanja gotovo udvostručila došavši s 11 posto na 21 posto u posljednjih mjesec dana.

Među onima koji sebe opisuju kao liberale Obamina stopa odobravanja pala je sa 78 posto u novembru na 69 posto u decembru, prenijela je Hina.

U isto vrijeme njegov položaj među nezavisnim biračima, skupini koja ga je 2008. uvela u Bijelu kuću, ostao je slab. Samo 39 posto nezavisnih birača odobrava Obamino obavljanje posla, u usporedbi s 50 posto koji ne odobravaju. U toj je biračkoj skupini zabilježen 20-postotni pad podrške otkako je izabran.

Kod usporedbe s nekim od mogućih republikanskih protivkandidata na izborima 2012. anketa je pokazala da bi ako se izbori održavaju danas, Obama tijesno izgubio od bivšeg guvernera Masačuseca Mita Romnija, sa 44 posto prema 46 posto glasova, te da bi tijesno pobijedio bivšeg guvernera Arkanzasa Majka Hukabija, sa 47 posto prema 43 posto glasova.
XS
SM
MD
LG