Dostupni linkovi

Hillary Clinton: Holbrooke je bio pravi državnikAmerika je sa smrću Richarda Holbrookea izgubila jednog od svojih najenergičnijih čelnika i najposvećenijih javnih službenika, "pravog državnika", istakla je u ponedjeljak američka državna sekretarka Hillary Clinton u povodu smrti veterana američke diplomatije, najpoznatijeg kao arhitekta Daytonskog mirovnog sporazuma 1995. godine.

Richard Holbrooke (69) je gotovo pola vijeka služio zemlji koju je volio, predstavljajući Sjedinjene Države u dalekim ratnim zonama i na mirovnim pregovorima na visokoj razini, uvijek s prepoznatljivom briljantnošću i s odlučnošću bez premca. On je bio jedinstveni, pravi državnik, što njegov odlazak čini još bolnijim, kazala je Clinton u saopštenju State Departmenta.

Od svojih ranih dana u Vijetnamu, preko historijske uloge u donošenju mira Balkanu do svoje posljednje misije u Afganistanu i Pakistanu, Holbrooke je, po njezinim riječima, "pomogao oblikovati američku historiju, upravljati njezinom opasnom sadašnjosti i obezbijediti američku budućnost".

Opisala ga je kao besprijekornog diplomata koji je znao diktatore natjerati da obore pogled i stati u obranu američkih interesa pod najtežim okolnostima. Clinton je istakla i njegovu ulogu mentora u obučavanju naraštaja diplomata u State Departmentu.
XS
SM
MD
LG