Dostupni linkovi

Fejt pohvalio organizaciju kosovskih izbora


Specijalni izaslanik Evropske unije ne Kosovu Piter Fejt u ponedeljak je čestitao građanima Kosova na sveukupno dobro sprovedenim nedeljnim izborima, kao i na konstruktivnoj atmosferi koja je prevladavala na većini biračkih mesta na Kosovu.

"Ovi izbori su važan korak ka daljem demokratskom razvoju Kosova i imaće pozitivan uticaj na međunarodnu reputaciju Kosova i njegovu evropsku perspektivu", navodi se u saopštenju Fejtove kancelarije.

"Veća opšta izlaznost, kao i dobra izlaznost zajednice kosovskih Srba, dokaz su veće rešenosti svih zajednica da zajedno učestvuju u izgradnji održive, multietničke budućnosti za Kosovo. Važno je da pravo glasanja bude zagarantovano na celom Kosovu, čak i u svetlu koordiniranog zastrašivanja i uznemiravanja u opštinama na severu", dodaje u saopštenju.

Kosovske vlasti, a posebno Centralna izborna komisija, za koje su ovo bili prvi opšti izbori, radili su svako svoj posao, ocenio je Fejt i dodao da razočaravaju nepravilnosti koje su uočene i "govore o tome da je demokratija proces učenja".

"Sada je bitno da žalbe podnete u zakonskom roku od 24 casa budu brzo i temeljno ispitane od strane relevantnih institucija na Kosovu, narocito od strane Izbornog veća za žalbe i molbe (IVZM)", dodao je Fejt.
XS
SM
MD
LG