Dostupni linkovi

Izbjegli Srbi počinju prikupljanje potpise protiv članstva Hrvatske u EU


Predstavnici izbjeglih Srba iz Hrvatske u Srbiji u ponedjeljak su u Beogradu najavili da počinju prikupljati potpisa za peticiju kojoj je cilj spriječiti da Hrvatska postane članicom EU-a prije nego se riješe njihovi zahtjevi.

Predstavnici Koalicije udruga izbjeglih i Asocijacije izbjegličkih udruga u Srbiji najavili su početak prikupljanja potpisa kako bi ojačali već potpisanu peticiju cilj koje je spriječiti ulazak Hrvatske u Evropsku uniju prije nego se trajno riješe otvorena pitanja izbjeglih Srba.

Peticijom je zatraženo rješenje 12 otvorenih pitanja Srba iz Hrvatske, a pokretači su najavili da će od EU-a zatražiti da ne dopusti zatvaranje 23. poglavlja u pregovorima s Hrvatskom, koje se odnosi na ljudska prava.

Među ostalim, izbjeglice traže povrat pokretnina i nekretnina, obnovu imovine uništene u ratu i, kako navode, "terorističkim akcijama", naknadu za uništene, oštećene i nestale pokretnine i nekretnine, povrat oduzetih stanarskih prava ili pravičnu naknadu bez uslovljavanja i ograničenja.
XS
SM
MD
LG