Dostupni linkovi

Bajić kaže da je Sanader i sa ličnom kartom mogao napustiti Hrvatsku



Glavni državni odvjetnik Hrvatske Mladen Bajić izjavio je danas da nije bilo nikakvog opravdanog razloga da se sudu predloži zatvaranje bivšeg premijera Ive Sanadera zbog opasnosti od bijega te da oduzimanje pasaoša samo po sebi ne bi značilo ništa jer je iz Hrvatske mogao otići s ličnom kartom koja se ne može oduzeti.

Bajić je to reako nakon sjednice Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije zatvorene za javnost.

Glavni državni odvjetnik kazao je da je blokirana Sanaderova imovina i to ne samo ona koju je prijavio u imovinskoj kartici nego i imovina njegove šire i uže porodice.

Rekao je da ne može potvrditi autentičnost dokumenata koje je objavio WikiLeaks o razgovoru između njega i američkog ambasadora u Hrvatskoj ali da može potvrditi da Državno odvjetništvo ima jako dobre odnose s nadležnim službama i tijelima SAD-a.

Odgovarajući na pitanje može li u slučaju Sanade biti novih istraga i hoće li one biti uključene u zahtjev za izručenje, odgovorio je da se mogu otvoriti novi predmeti ako rezultati postupanja pokažu osnovanu sumnju.

Opovrgnuo je nagađanja medija da državno odvjetništvo traži 15 godina zatvora za Sandera.

"Odvjetništvo nije predložilo kaznu za Sanadera jer to ne može činiti dok je istraga u toku", reako je i dodao kako je preuranjeno govoriti o takvim stvarima jer je pitanje što će istraga pokazati.

Upitan očekuje li da austrijske vlasti oduže izručenje Sanadera kako bi ga ispitale zbog slučaja Hypo banke Bajić je ustvrdio da to "nema veze jedno s drugim". "To se sve može dogoditi u roku za ekstradiciju ako se bude događalo. To je stvar austrijskih pravosudnih tijela a ne naših", zaključio je Bajić, dodavši da je postupak ekstradicije pokrenut i da stvari idu svojim tokom.
XS
SM
MD
LG