Dostupni linkovi

Izraelska policija hapsila i petogodišnjake tvrde aktivisti za ljudska prava


Izraelska organizacija za zaštitu ljudskih prava "B`Tselem" optužila je policiju da je u istočnom dijelu Jerusalima hapsila palestinske maloljetnike, koji su imali i do pet godina, piše izraelski dnevnik "Harec".

U izvještaju "B'Tselem" navodi da je izraelska policija između novembra 2009. godine i oktobra 2010. godine uhapsila najmanje 81 palestinskog maloljetnika pod sumnjom da su bacali kamenice na Izraelce u naselju Silvan, nedaleko od starog dijela Jerusalima.

U izvještaju se ističe da su brojni maloljetnici noću odvedeni iz svojih kuća u Silvanu.
Prerušeni policajci privodili su i na ulici. Najmanje 30 od ukupno 81 uhapšenog mlađi su od 15 godina. Četvoro je bilo mlađe od 12, a najmlađi pet godina.

Izraelska organizacija navodi da su uhapšeni zadržavani između nekoliko sati i nekoliko dana, te da su ponekad ispitivani bez prisustva roditelja.

Prema izvještaju, pojedini su oslobođeni nakon što su platili kaznu najviše do 1 300 dolara. Drugi su stavljani u kućni pritvor u trajanju do dva mjeseca i mogli su da idu u školu samo uz pratnju roditelja.

Izraelska policija saopštila je da hapšenje i ispitivanje maloljetnika noću ili bez roditelja nije u skladu sa zakonom o zaštiti maloljetnika, ali da je neophodno da bi bilo iskorijenjeno gađanje kamenicama, čija su meta policajci, stanovnici naselja ili radnici obezbjeđenja.
XS
SM
MD
LG