Dostupni linkovi

Berluskoni pozavo senatore da ne ugrožavaju Vladu


Italijanski premijer Silvio Berluskoni, uoči glasanja u Senatu , koje će se održati sjutra , (utorak 14 decembar) o povjerenju njegovoj vladi, pozvao je poslanike da ne ugrožavaju Vladu zbog uskogrudih političkih interesa.

Berluskoni je istakao da je Italiji potrebna "operativna konstantnost" i da bi svrgavanjem vlade na čijem je čelu došlo do "mračne krize".

On je rekao da oni koji to žele, neće biti u stanju da formiraju novu vladu i da će, ukoliko mu bude izglasano nepovjerenje, to značiti održavanje prijevremenih izbora.

Berluskoni je istakao da je sa njegovom vladom Italija dobila dobru reputaciju uprkos finansijskoj krizi.

"Mogu s apsolutnom sigurnošću da kažem da Italija nije dio ekonomskih problema u Evropi, već je postala dio rješenja", naglasio je Berluskoni.

Više desetina hiljada pristalica opozicije marširalo je tokom vikenda ulicama Rima, uoči glasanja o povjerenju vladi Silvija Berluskonija.

Uz podršku političkih saveznika stranke "Sjeverna liga", Berluskoni ima dovoljnu podršku u Senatu, ali mu glasovi nedostaju u Donjem domu parlamentu nakon što je predsjedavajući tog tijela Đanfranko Fini u julu raskinuo partnerstvo.Finiju se tada pridružilo oko 40 poslanika, čime je Berluskoniju uskraćena apsolutna većina u Donjem domu parlamenta.
XS
SM
MD
LG