Dostupni linkovi

Lazar Manojlović: Hrabrost nije ubiti čovjeka, već spasiti ga


Lazar Manojlović, Foto: Maja Nikolić
Lazar Manojlović, Foto: Maja Nikolić
Dok su Arkanove snage i njihovi istomišljenici 1992. godine po Bijeljini ubijali i protjerivali Bošnjake, tadašnji direktor OŠ “Radojka Lakić” Lazar Manojlović, ih je spašavao. Pomagao im je da odu sigurno iz grada gdje su mrtve gazili po ulicama, s njima plakao, ali i trpio torturu svojih sunarodnjaka, koji su ga zbog toga smatrali izdajnikom. Ovo je priča o Lazaru koji je umjesto ubice odabrao biti pravednik.

Jedan je od rijetkih profesora u to vrijeme koji je pomagao učenicima i njihovim roditeljima bošnjačke nacionalnosti u pronalaženju načina kako da odu iz grada u kome su se događala zvjerska ubistva.

„Nije hrabrost ubiti čovjeka, hrabrost je spasiti. Ja jednostavno odlučim da spašavam roditelje, učenike muslimane, da im pomognem što ja mogu kao direktor škole. Jer u tom vremenu ove strane koje su to napravile u Bijeljini - SDS, ja sam njih zvao srpska demonska stranka, i Srpska pravoslavna crkva, ne zna se ko je gori bio. I odlučio sam se - na to što sam se odlučio pedesetih godina kad sam izabrao poziv vaspitača - da pomognem djeci. Meni su svaki dan majke istinski plakale u mojoj kancelariji. Dođu pa me grle da im pomognem. A ja sam nemoćan - jer rulja već nastupa. I sve što sam mogao, što je bilo mojoj moći da im pomognem, pomogao sam“,
priča on.

Lazar kaže kako je svaki dan plakao sa roditeljima koji su mu dolazili tražeći od njega pomoć kako bi napustili Bijeljinu.

„Ko god je dolazio, ko god je bježao, dolazili su mi da im pomognem kuda da idu, kako da se lakše prođe. Ali na kraju vidim da ja nemam učenika. Ja i danas kažem: čemu natodi ako smo ljudi? Mene ne interesuje tvoje ime, ja gledam u tebi ljudsko biće“, rekao je Manojlović.

U školi postoje dvije nacije - učenici i učitelji


Zbog pomaganja Lazaru su svakodnevno prijetili, nakon čega je smijenjen sa funkcije direktora škole.

„Uvijek postoje ti doušnici. i onda mi je svaki dan zvonio telefon. ’Plačeš za balijama!’- i spusti slušalicu. Ali to je što je udaralo direktno u mozak, u srce, u dušu održati se u takvoj atmosferi, ostati na tom mjestu, a svaki dan isto telefon zvoni, pa kaže: ’Noćas smo ti bacili pet učenika u Drinu!’ I je li to tako ili nije, samo ja učenika nemam. U isto vrijeme dolaze drugi. Tu se snaći, tu ostati i opstati Onda je došao Skaj njuz, urednik jedno jutro je poranio, i između ostalog njima sam dao izjavu po kojoj su me mogli odmah ubiti. Prva, da uvoj školi gdje sam ja direktor postoje samo dvije nacije - učenici i učitelji. To je odjeknulo, urednik mi je čestitao u tom momentu. Ja ne priznajem nacije, ja priznajem učenike, priznajem učitelje, roditelje - to je taj pedagoški trougao. Druga izjava je o rušenju džamija, što je direktno udarilo u Kačavendu i ostale. I onda je počela tortura nadamnom, prijetnje, traženje da potpišem pristupnicu SDS-u - mnogo toga gadnoga, lošega, neljudskoga. Tražili su da sa učenicima srušim spomenik narodnog heroja Radojke Lakić. Pitao sam: ’Ko je donio odluku?’ Kažu: ’Mi.’ ’Pa vi rušite, zašto ja? Dok sam ja direktor, Radojka Lakić će biti uspravna.’ I doživio sam - ja sam danas sretan što je Radojka uspravna, a mene su oborili“,
kaže on.

Iako je bio jedan od rijetkih koji je pomogao onima koji su bili druge nacionalnosti početkom 1992. godine u Bijeljini, Lazar Manojlović kaže kako ga danas u gradu u kojem živi ne priznaju. Za njih ne postoji.

„U RS ja ne postojim. Svi urednici znaju ko sam, i možeš ti doći, napraviti o meni najbolju reportažu, ali ja odmah kažem da nema od tog ništa - jer kako može jedan izdajnik, jedan neprijatelj da bude pravednik?“
rekao je Manojlović.

Zbog pomoći sugrađanima druge nacionalnosti, ali i tortura koje je prošao zbog toga, 5.oktobra 2008. Lazar Manojlović proglašen je pravednikom svijeta i postao počasnim građaninom Padove.

*****
Program Pred licem pravde - Zločin i Kazna (procesuiranje ratnih zločina, istrage, glas žrtava, tranzicijska pravda, zaštita svjedoka) - program Radija Slobodna Evropa i misije OSCE u BiH - samo u radijskom programu RSE svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata i na našoj internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde:
Dženana Halimović, Dženana Karabegović)

Pred licem pravde - Zločin i kazna

Pred licem pravde - Zločin i kazna

Napori koje ulažu pravosudni organi Bosne i Hercegovine u borbi protiv nekažnjivosti za djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina počinjena na ovom teritoriju, neophodni su kako bi se osigurala pravda za žrtve, učvrstila vladavina prava, te se pokazalo svim građanima da mogu i trebaju imati povjerenja u njih.

Zločin i Kazna (procesuiranje ratnih zločina, istrage, glas žrtava, tranzicijska pravda, zaštita svjedoka) - program Radija Slobodna Evropa i misije OSCE u BiH. Urednici programa Dženana Halimović, Marija Arnautović i Dženana Karabegović.

Više priloga možete naći
OVDJE
XS
SM
MD
LG