Dostupni linkovi

The Economist: Priča o Sanaderu je tragedija


Priča o Ivi Sanaderu je tragedija jer bi ga činjenica da je transformirao HDZ i izveo Hrvatsku na europski put sada mogla "pojesti", piše u subotu ugledni britanski list The Economist o bivšem hrvatskom premijeru koji je u petak uhićen u Austriji.

"Priča o Sanaderu je tragedija. Kao premijer transformirao je svoj bivši ultradesničarski HDZ u modernu europsku kršćansko-demokratsku stranku. To je, zauzvrat, izvelo Hrvatsku na put europskih integracija", piše novinar The Economista u tekstu pod naslovom "Uhićen".

List ocjenjuje da je Sanader uhićen jer EU od Hrvatske traži ozbiljnu borbu protiv korupcije.

"Sanaderova drama isplatit će se Hrvatskoj, jer je jako malo Hrvata doista mislilo da bi bivši premijer mogao biti uhićen. Previše važnih ljudi, uključujući premijerku Jadranku Kosor koja je bila članom Sanaderove vlade, moglo bi puno izgubiti od iskrenog Sanaderova svjedočenja. No, čini se da taj argument sada 'ne drži vodu'", ističe se u tekstu.

Kao još jedan zaključak iz Sanaderovog slučaja, novine navode da vijesti iz Hrvatske sa strahom osluškuju i ostali političari iz regije.

"Konačno, ako je danas mogao biti uhićen bivši hrvatski premijer, možda se isto sutra može dogoditi u Crnoj Gori, Srbiji, BiH, Makedoniji i Sloveniji", zaključuje novinar The Economista.
XS
SM
MD
LG