Dostupni linkovi

Od cipela "po mjeri" do premijera


World -- Corruption, bribery, generic photo
World -- Corruption, bribery, generic photo
Od cipela ”po mjeri” do premijera

Mora da sam to vec negdje napisao.

Davno pred rat, dok sam jos bio dopisnik iz Banjaluke, koja tada nije bila ”srpska”, snimao sam neki TV prilog u tamosnjoj fabrici obuce. Dok sam sjedio u kancelariji direktora usao je jedan radnik i uzeo mi mjere stopala. Shvatio sam sta zeli, ali sam sacekao da on izadje i na izlasku rekao direktoru: ”Znate, svi mi imamo svoju cijenu ali je moja veca nego par cipela!”

Tako nisam dobio svoj par cipela ”po mjeri”.

Ivo Sanader, pod kontrolom policije, ulazi u zgradu suda u Slazburgu
Mora da je bivsi premijer Hrvatske Ivo Sanader negdje na pocetku svoje karijere pristao na neke ”cipele po mjeri”, pa se to kasnije pretvorilo u paukovu mrezu korupcije i kriminala.

Hrvatska tako sve brze juri ka jednom normalnom modernom drustvu i na tom putu racuni moraju da stignu za sve – i za ratne zlocine i za pronevjere i za kriminal.

I dok u Hrvatskoj sada drhte oni koji su bili sa Sanaderom u kolu, a jos nisu u zatvoru, dok clanovi vlade razmisljaju koga ce Sanader povuci za sobom, meni se postavlja pitanje ko je u regionu slijedeci i gdje ce se klupko prvo poceti odmotavati nakon Hrvatske. Da li u BiH gdje vec postoje optuznice za korupciju protiv, naprimjer, Dodika i Radoncica, ili ce poceti od onih cije optuznice jos nisu ni objavljene?

Od koga ce poceti u Srbiji - od velikih i ”uspjesnih” privrednika, bivsih premijera, direktora javnih institucija ili ce se klupko poceti odmotavati od jednog od obicnih kriminalaca koji ce ”propjevati” kako bi spasio sopstvenu kozu?

Hoce li se u Crnoj Gori sve opet vratiti na optuzbe protiv sada vec buduceg bivseg premijera Djukanovica?

Gdje god pocne, dobro je da pocne jer, kad tad, poceti mora.

Korupcija je i u svijetu u tolikoj mjeri rasirila svoje pipke da vec i drzave korumpiraju druge drzave, to je odavno prestala biti ”drustvena anomalija” i postala nacin zivljenja. Cak i u SAD koje se dice visokom mjestu drzave gdje nema korupcije sve se vise postavljaju pitanja o lobiranjima i lobistima. Jer u SAD mozes kupiti gotovo sve – ako platis porez.

Moze biti da bih danas bio bogat da sam prihvatio one cipele ”po mjeri” jer bi nakon njih slijedilo odijelo ”po mjeri”, pa namjestaj ”po mjeri”, pa auto ”po mjeri”, pa stan ”po mjeri”……pa bi moze biti bio i premijer.

Pa bih danas opet dobijao cipele ”po mjeri” – u nekom od bjelosvjetskih zatvora.
XS
SM
MD
LG