Dostupni linkovi

Osuđeni Srbi BIH tražiće pravdu u Strazburu


Srbi kojima je Sud Bosne i Hercegovine izrekao kazne za navodno počinjene ratne zločine upozorili su da će zaštitu ljudskih prava zatražiti pred Evropskim sudom za ljudska prava, jer djela za koja im je suđeno i izrečene kazne nisu bili propisani zakonom u vrijeme izvršenja.

Povod za reagovanje grupe osuđenika koji su na izdržavanju kazne u Kazneno-popravnom zavodu Foča je odluka Vrhovnog suda Norveške, koji je u petak poništio presudu Mirsadu Repku za ratne zločine počinjene u BiH tokom 1992. godine zato što je norveški zakon za tu vrstu zločina donesen 2005. godine i ne može biti primijenjen retroaktivno.

"Ovo je ključna stvar u cijelom procesu ako se posmatra u svjetlu krivično-pravnih načela. Vrhovni sud Norveške postupio je ispravno, u skladu sa načelom legaliteta, i to je odluka sudova pravno uređenih država", navodi se u pismu grupe osuđenika dostavljenom Srni.

Oni ističu da je Sud BiH jedini sud u svijetu koji ne poštuje osnovno pravno načelo i sudi i izriče kazne za krivična djela koja u vrijeme izvršenja nisu bila propisana zakonom.

Srbi kojima je Sud BiH izrekao kazne ističu da su na sve moguće načine nastojali da nađu korektiv "ovakvoj nerazumnoj i protivpravnoj sudskoj praksi Suda BiH" i da će, po svemu sudeći, konačnu riječ morati donijeti Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

"Mi ćemo učiniti sve da se u okviru institucija sistema na nivou BiH, odnosno RS, nađe korektiv i zaštite naša osnovna ljudska prava koja nam garantuju kako domaći, tako i međunarodni pravni propisi", navodi se u pismu koje su potpisali osuđeni Novak Đukić, Željko Meakić, Brano Đinić, Mirko Pekez, Milorad Savić, Duško Knežević, Aleksandar Radovanović, Milenko Trifunović, Slobodan Jakovljević, Gojko Janković, Mladen Blagojević, Željko Lelek, Goran Damjanović i Zoran Damjanović.
XS
SM
MD
LG