Dostupni linkovi

Tužilaštvo će se žaliti na oslobađanje Mladićevih jataka


Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu sigurno će uložiti žalbu na presudu kojom je oslobođeno desetoro optuženih za skrivanje haškog otuženika odbjeglog Ratka Mladića, rekao je portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić.

"Neuobičajeno je da sudsko veće donese odluku o odbijanju optužbe zbog zastarelosti krivičnog gonjenja, a posebno ukoliko smatra da su za određene radnje optuženih zastare nastupile još 2008. odnosno 2009. godine, s obzirom na to da je pod novim predsjednikom sudskog vijeća krivični postupak vođen punih godinu dana", rekao je Zorić.

On je istakao da će se Tužilaštvo žaliti kako na oslobađajuću presudu, tako i na odbijajući dio presude, jer smatra da u konkretnom slučaju nije nastupila zastarjelost.

Zorić je naglasio da će Tužilaštvo predložiti Visokom savjetu sudstva da ispita da li je u ovom slučaju bilo eventualnog kršenja zakona, procedure krivičnog postupka ili povrede sudskog poslovnika.

Deset optuženih za pomaganje u skrivanju za ratne zločine i genocid optuženog Mladića oslobođeno je danas pred Osnovnim sudom u Beogradu.

Za skrivanje Mladića, kojeg traži Haški tribunal, procesuirani su penzionisani vojni pilot Stanko Ristić i njegov sin Predrag, bivši oficir Vojske Republike Srpske Marko Lugonja, Ratko Vučetić, Ljiljana Vasković i njenba djeca Tatjana i Bojan, Blagoje Govedarica, Saša Badnjar i Borisav Ivanović .
XS
SM
MD
LG