Dostupni linkovi

WikiLeaks : Dolazak Kosor ojačao borbu protiv korupcije



U povjerljivoj depeši američke ambasade u Zagrebu iz oktobra 2009., koju je u petak objavio WikiLeaks, navodi se da je dolazak Jadranke Kosor na čelo hrvatske vlade ojačao političku volju za borbu protiv korupcije na svim nivoima u vlasti i privredi.

Internetska stranica WikiLeaks objavila je u petak četiri povjerljive depeše iz američke ambasade u Zagrebu koje otkrivaju podršku SAD-a naporima hrvatske vlade u borbi s korupcijom i u saradnji s Haškim sudom (ICTY), ključnim za uspješan dovršetak pristupnih pregovora s Europskom unijom.

U depeši od 30. oktobra 2009. ambasador Džejms Foli (James Foley) navodi da "pristup koji je donijela premijerka Kosor prema navodno korumpiranim članovima HDZ-a jača političku volju za borbu protiv korupcije na svim razinama u vladi i gospodarstvu".

Foli u povjerljivoj depeši izvještava State Department da su mu brojni visoko pozicionirani hrvatski dužnosnici rekli da im je Kosor naglasila da neće štititi članove HDZ-a zbog lojalnosti ili kako bi zadržala uticaj u stranci, kao što je to činio bivši premijer Ivo Sanader.
XS
SM
MD
LG