Dostupni linkovi

Savjet Evrope traži da Njemačka suspenduje protjerivanje Roma


Savjet Evrope zatražio od Nemačke da suspenduje proterivanja Roma, koji više nemaju pravnu osnovu za boravak u Nemačkoj, na Kosovo.

Njemački mediji prenose da je komesar za ljudska prava SE, Tomas Hamarberg uputio pismo njemačkom ministru unutrašnjih poslova Tomasu de Mezijeru.

U tom pismu je Hamerberg ukazao da "infrastruktura na Kosovu i raspoloživi resursi nisu dovoljni za integraciju povratnika".

Komesar Savjeta Evrope je naveo da se "mnoge porodice sa djecom Roma, Aškalija i Egipćana nalaze u veoma teškoj situaciji", prevashodno zbog "diskriminacije, marginalizacije i straha za sopstvenu bezbjednost".

Nemačka i Kosovo su u aprilu ove godine potpisali sporazum o readmisiji koji je na snagu stupio 1. septembra.

Trenutno se u Nemačkoj, kako je prošlog mjeseca u odgovoru na parlamentarni upit opozicione ljevice saopštila savezna vlada, nalazi 10.390 pripadnika manjina sa Kosova, pretežno Roma koji nemaju osnova za boravak u zemlji.

Najmnogoljudnija njemačka savezna pokrajina, Severna Rajna-Vestfalija donela je prošle sedmice ukaz kojim se do 31. marta 2011. godine obustavlja proterivanje Roma ne samo na Kosovo, već i u Srbiju.

U ovoj federalnoj jedinici se nalazi oko 4.500 pripadnika manjina sa Kosova koji nemaju pravnu osnovu za boravak i koji bi Njemačku morali da napuste.
XS
SM
MD
LG