Dostupni linkovi

Tužilaštvo BIH ne komentariše hapšenje Cvijanovića


Tužilaštvo BiH nije moglo da komentariše da li je Mlađen Cvijanović /46/, koji je uhapšen u SAD zbog kršenja imigracionih propisa, osumnjičen za zločine u Srebrenici, navodi Balkanska istraživačka mreža /BIRN/.

"Mi ne možemo da komentarišemo hapšenje, jer je u pitanju kršenje američkih propisa. A da li se radi o osumnjičenom, Tužilaštvo će o tome naknadno obavijestiti javnost", rekli su u Tužilaštvu BiH.

Cvijanovića, koji je živio u Milvokiju, američke vlasti optužile su zbog prikrivanja činjenice da je u julu 1995. godine bio pripadnik jedinice koja je učestvovala u genocidu u Srebrenici.

Američki mediji su prenijeli da je Cvijanovićev advokat Džefri Jansen izjavio je da su tužioci u Milvokiju za petak odgodili ročište o pritvoru, kako bi imali vremena da stupe u kontakt sa tužiocima u BiH.

U Tužilaštvu BiH nisu mogli potvrditi da li su im se obratili tužioci iz SAD u vezi sa hapšenjem Cvijanovića, dok su u Ministarstvu pravde BiH rekli BIRN-u da im nije stigao nikakav dopis u vezi sa ovim slučajem.

Ukoliko bude osuđen za kršenje američkih imigracionih propisa, Cvijanovića očekuje kazna do 10 godina zatvora i najvjerovatnije mu slijedi deportacija.

Vlasti SAD do sada su pravosudnim organima BiH isporučili nekoliko osoba zbog prikrivanja učešća u oružanim snagama tokom rata u BiH.

Radi se o Neđi Ikoniću, kome se trenutno sudi za genocid u Srebrenici, Zdravku Božiću, pravosnažno oslobođenom optužbi za zločine u tom gradu, Mladenu Blagojeviću, koji je zbog zločina u istom gradu osuđen na sedam godina zatvora, te Marku Boškiću, koji je nakon priznanja krivice osuđen na 10 godina zatvora
XS
SM
MD
LG