Dostupni linkovi

Ima korupcije ali nema hapšenja krupnih riba


Performans MANS-a, Podgorica, 9. decembar 2010
Performans MANS-a, Podgorica, 9. decembar 2010
Međunarodni Dan borbe protiv korupcije, u Crnoj Gori se obilježava u svjetlu zahtjeva, koje je prije mjesec dana Evropska komisija ispostavila Crnoj Gori, a gdje se stvarna borba protiv korupcije pominje kao jedan od ključnih uslova za dalji napredak u procesu sticanja punopravnog članstva u Evropskoj uniji.

Predstavnici vlasti, koji (verbalno) ne spore potrebu za iskorjenjivanjem ove pojave, problem i dalje relativizuju.

"Korupcija u Crnoj Gori postoji, ali nje ima i u svim drugim državama" - ovako, već godinama, glasi stav predstavnika vlasti kada je riječ o jednom od najznačajnijih problema crnogorskog društva i države, a na koji ukazuju brojne ocjene relevantnog dijela nevladinog sektora, opozicija, ali i međunarodna zajednica.

Evropska komisija je, prije mjesec dana ocijenila da Crna Gora treba da dobije status kandidata za punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Konačnu odluku o tome bi trebalo, tokom decembra, da donese Evropski savjet, koji čine šefovi država ili Vlada članica Unije.

Pozitivno Mišljenje Evropske komisije, međutim, nije uključivao i datum početka pristupnih pregovora, koji će se odrediti tek pošto Crna Gora ispuni brojne uslove, od kojih su, pored kvalitetnijeg sprječavanja diskriminacije i usvajanja novog izbornog zakona, najvažniji: vladavina prava i borba protiv organizovanog kriminala i
Brisel očekuje da Crna Gora pokaže konkretnije rezultate, istrage, krivična gonjenja i osuđujuće presude za korupciju i to na svim nivoima, uključujući i korupciju na visokom nivou.
korupcije.

Na to je, tokom konferencije za novinare u četvrtak, povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, podsjetio predstavnik Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Nikola Bertolini.

"U mišljenju komisije među ključnim prioritetima navodi se potreba da se poboljša zakonski okvir za borbu protiv korupcije i da se bez odgađanja provede Strategija za borbu protiv korupcije. A ono što je najznačajnije, Crna Gora treba da pokaže konkretnije rezultate solidnu istoriju istraga krivičnih gonjenja i osuđujućih presuda za korupciju i to na svim nivoima, uključujući i korupciju na visokom nivou"
, rekao je Bertolini.

Iako iz Evropske komisije snažno sugerišu da se očekuju konkretni rezultati, direktorka Uprave za antikorupcijsku inicijativu Vesna Ratković, izražavajući zadovoljstvo postignutim rezultatima, govori o edukativno-propagandnim aktivnostima Uprave.

"Uprava je tokom 2010 realizovala tri informativne kampanje, izradila je materijal, postere, brošure, postavila bilborde u više opština, emitovani su antikorupcijski spotovi"
, navodi Ratkovićeva.

Sa konferencije za novinare o korupciji u Crnoj Gori, predstavnici vlasti i Evropske unije, Podgorica, 9. novembar 2010
Potpredsjednik Vlade i ministar finansija Igor Lukšić koji, prema nezvaničnim informacijama, važi za nasljednika premijera Mila Đukanovića, se osvrnuo upravo na sugestije međunarodne zajednice, odnosno, zahtjev Evropske komisije da Crna Gora pokaže konkretne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Kada je u pitanju preporuka, moram istaći da su u Crnoj Gori do sada postignuti značajni rezultati. To svakako ne znači da nema korupcije i da smo je suzbili. Ovo, međutim, potvrđuje da je Vlada Crne Gore posvećena borbi protiv ovog fenomena ali i da nas na tom putu očekuje još mnogo posla. Korupcija je bolest cijelog društva. Posebno je karaketristika zemalja koje su prošle proces tranzicije i institucionalno nasljeđe zemalja jugoistočne Evrope. Na nama je da preventivno i proaktivno djelujemo i da kao društvo suzbijamo ovu negativnu pojavu i da kao društvo vodimo računa kakvu sliku o sebi šaljemo u svijet. Ne treba bježati od problema već reći da korupcije ima, kao i u svim ostalim državama svijeta. Svakako moramo da budemo svjesni da prenaglašena riječ ponekad stvara pogrešnu sliku o nama"
, kaže Lukšić.

Eurodent i hajdučka trava


"Na današnji Međunarodni dan borbe protiv korupcije na svijetu ne postoji nijedna zemlja koja ima toliko stvari kojima se može pohvaliti, kao što može Crna Gora"
, rekla je direktor Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Vanja Ćalović.

Iako, na osnovu početka izlaganja, neupućen posmatrač nikad ne bi shvatio da se radi o osobi koja je na čelu domaće watchdog nevladine organizacije, koja je i partner vodeće, globalne organizacije tog tipa - Transparency Interenational-a, ipak bi ubrzo shvatio da Ćalović izlaganje sopstvenog viđenja državne borbe protiv korupcije filtrira kroz snažnu ironiju.
Crna Gora je vjerovatno jedina zemlja na svijetu u kojoj nijedan visoki državni funkcioner, nijedan ministar nikada nije bio korumpiran, ironično kažu u MANS-u.


"Crna Gora je vjerovatno jedina zemlja na svijetu u kojoj nijedan visoki državni funkcioner, nijedan ministar nikada nije bio korumpiran, u kojoj niko ko se nalazi na vrhu državnih institucija nikada nije završio u zatvoru i zbog toga mi možemo reći da je Crna Gora najčistija i najpoštenija zemlja na svijetu. Samo naši ministri uspijevaju da za godinu kupe stanove i vrate kredite sa ratama neuporedivo većim od njihovih mjesečnih primanja i samo u Crnoj Gori ni jedna se institucija ne pozabavi time da li je možda moguće da su ti ministri stekli ta sredstva iz nekih drugih, nezvaničnih izvora. Samo u Crnoj Gori struktura Vlade ponekad zavisi kome je potreban imunitet od krivičnog gonjenja", kaže ironično Vanja Ćalovič.

Na Međunarodni dan borbe protiv korupcije aktivistvi MANS-a su ispred zgrade Skupštine Crne Gore izveli performans pod nazivom ,,Smanjite im apetite,, čime su još jednom ukazali na problem korupcije u institucijama vlasti.

Performans MANS-a, Podgorica, 9. decembar 2010
Predstavili su nekoliko preparata koji bi trebalo da pomognu crnogorskoj vlasti da se izbori sa korupcijom u svojim redovima i prvi javnosti pokazali šta sve može 'Eurodent 7 u 1':

"Efikasno otklanja tvrdokorne naslage korupcije i to kod privatizacije, urbanizma, javnih nabavki, sudstva, policije tužilaštva i parlamenta. Pogodan je za upotrebu u sudstvu, tužilaštvu, policiji , skupštini i lokalnim samoupravama."

Izvršna direktorka MANS Vanja Ćalović kaže da je evidentno da crnogorski parlament, iako ima tu mogućnost ne kontroliše rad Vlade u ne obezbjeđuje na taj način da Vlada provodi reforme u dijelu koji se odnosi na borbu protiv korupcije

Ako primjete da se Vlada ne bori na pravi način protiv korupcije iz MANS-a poslanicima preporučuju da kao lijek za tu boljku upotrijebe, u narodu poznatu - hajdučku travu.

"Na poslu ili kod kuće, hajdučku travu treba preliti vrelom vodom i popiti prije donošenja važnih odluka, usvajanja zakona. Čaj od hajdučke trave pomaže i kod straha, poltronizma, korupcije i partijske discipline"
, kažu aktivisti MANSA

U MANS-u hajdučku travu preporučuju i poslanicima koji imaju probema sa frizurom:

"Hajdučka trava ublažava korupciju i čini čuda za vaše šiške."


Pitali smo građane koliko u svakodnevnom životu prepoznaju korupciju, kako ocjenjuju borbu nadležnih protiv te pojave i u kojim institucijama je ona najprisutnija:


XS
SM
MD
LG