Dostupni linkovi

Moskva očekuje objašnjenje Moskve zbog depeša WiliLeaksa


Moskva traži objašnjenje od NATO-a nakon objavljivanja američkih tajnih diplomatskih depeša na internet stranici "Wikileaks" u kojima se navodi da ja Alijansa zradila tajne planove za odbranu Baltičkih država.

Britanski dnevnik "Gardijan", pozivajući se na depeše dobijene od "Wikileaksa", pisao je početkom sedmice da je NATO donio odluku početkom godine, na urgiranje SAD i Njemačke, da za svaki slučaj izradi planove odbrane za bivše sovjetske republike Estoniju, Letoniju i Litvaniju.

"Normalno, imamo pitanja u vezi objavljenih informacija `Wikileaksa`. Postavili smo ova pitanja NATO-u i očekujemo odgovore. Mislim da imamo pravo na to", rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Ruski predstavnik u NATO-u Dmitrij Rogozin rekao je početkom sedmice da je poslao pismo rukovodstvu NATO-a u kojem zahtjeva objašnjenje.

Prema njegovim riječima, Rusija će zatražiti od NATO-a da poništi navedeni plan odbrane ukoliko su tačne informacije u tajnim diplomatskim depešama.

NATO je početkom sedmice saopštio da nije razgovarano o sadržaju objavljenih tajnih diplomatskih dokumenata ili od odbrambenim planovima.
XS
SM
MD
LG