Dostupni linkovi

Svjedok: Markale su fakta, a ne manipulacija


Snimak Markala prikazan u sudnici na suđenju Radovanu Karadžiću, 9. prosnica 2010
Snimak Markala prikazan u sudnici na suđenju Radovanu Karadžiću, 9. prosnica 2010
Na haškom suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, optuženi je nastavio unakrsno ispitivati svjedoka tužiteljstva Seada Bešića, koji je kao kriminalistički tehničar sarajevskog Centra službi bezbjednosti (CSB) radio uviđaje nakon granatiranja tržnice Markale 1994. i 1995.godine kada su oba puta poginule i ranjene na desetine civila. Karadžić je i ovaj put iznio tezu da su događaji iscenirani kako bi sarajevske vlasti stavile dodatan pritisak na srpsku stranu.

Svjedok Bešić je kao svjedok tužiteljstva svjedočio prethodno na suđenjima generalima Vojske Republike Srpske (VRS) osuđenim na dugogodišnje kazne zbog terora nad Sarajevom - Stanislavu Galiću i Dragomiru Miloševiću, te na suđenju generalu Vojske Jugoslavije (VJ) Momčilu Perišiću.

Snimka Markala prikazana u sudnici na suđenju Karadžiću 9. prosinca 2010
Kao dokaze incidenata Markale 1 i Markale 2 svjedok je priložio nekoliko fotografija koje prikazuju tržnicu, stabilizatore minobacačkih projektila, šrapnele te tijela poginulih u sarajevskim mrtvačnicama.

Karadžić koji se brani sam od optužbi za genocid, teror nad Sarajevom te uzimanje međunarodnih promatrača za taoce pokušao je dovesti u pitanje valjanost istrage eksplozije minobacačke granate na Markalama 5. veljače 1994. godine kada je poginulo 66 osoba, a ranjeno preko 140.

„Teza obrana je g.Bešiću, da je materijal koji je na mjestu udara pronađen na Markalama 1 umjetno navučen i da je bilo manipuliranja ovim mjestom udara i da je za to služio onaj sat vremena prije nego što ste Vi došli“
, konstatirao je optuženi.

„Ja to ne mogu komentirati, ja znam da je ovo činjenica fakta....i ostajem pri tome (da nije bilo manipulacije)“, odgovorio je svjedok.



Kako bi pokušao prikazati da se manipuliralo i brojkama poginulih optuženi je pustio snimku radija Hayat na kojem očevidac spomenutog incidenta označenog kao Markale 1, uz želju da se ubiju 3 Srbina za svakog poginulog Bošnjaka, govori kako je vidio 25 tijela, više od duplo manje od konačnog broja ubijenih.

Svjedok Bešić na suđenju Karadžiću 9. prosinca 2010
Svjedok Bešić koji je svjedočio skrivenog lika, pod djelomičnim mjerama zaštite, odbio je bilo kakvu mogućnost manipulacije okolnostima, pogotovo brojem ubijenih.

„Mi nismo bili zaduženi da brojimo, mi smo došli na lice mjesta da ga obradimo. A broj poginulih je registriran i zapisan u mrtvačnici Koševo. Znači gore smo zatekli oko 30-35 tijela, a naknadno je uslijed povreda koje su zadobili, ovaj drugi broj ljudi podlegao. Ovaj čovjek nije mogao razgovarati direktno s policijom nego s Hayatom. Tako da mi ne možemo uzeti u obzir njegovu izjavu o 25 poginulih“, objasnio je nalaz o broju poginulih svjedok.



Uz sumnju u broj poginulih, Karadžić je ispitujući svjedoka o nizu detalja uviđaja kratera i dijela pronađenog projektila, pokušavao dovesti u pitanje i zaključke o smjeru ispaljivanja, kako bi poljuljao stav da je došao s teritorija pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

Budući da je kriminalistički tehničar Bešić fotografirao i prikupljao dokaze o incidentu označenog kao Markale 2 1995.godine optuženi ga je detaljno ispitivao i o okolnostima tog uviđaja kako bi doveo u pitanje zaključke koji ga terete kao predsjednika, vrhovnog zapovjednika Vojske Republike Srpske.

Suđenje se nastavlja u petak ispitivanjem novog svjedoka haškog tužiteljstva, čiji iskaz također govori o dijelu optužbi vezanih uz teror nad sarajevskim civilima od 1992.do 1995.godine.

Nedžib Đozo, ondašnji istražitelj u policijskoj stanici Stari Grad u Sarajevu, počeo je svjedočiti potkraj sjednice u četvrtak, potvrđujući svoje prethodne izjave već date na haškim suđenjima generalima VRS-a optuženim za iste zločine.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG