Dostupni linkovi

Đukanović zatražio nepokolebljivu politiku prijema u EU


Crnogorski premijer Milo Đukanović je na skupu o evropskim integracijama Zapadnog Balkana u Briselu zatražio da EU potvrdi nepokolebljivu politiku prijema novih članica i rekao da ulazak svake zemlje u članstvo mora biti utemeljeno isključivo na rezultatima koje ona ostvari.

Đukanović je istakao da bi vlasti u Podogorici više voljele da je Crna Gora uz status kandidata za članstvo dobila i datum početka pregovora sa EU. To bi, po njegovim riječima, onda angažovalo sve insitucije i kapacitete za preobražaj zemlje.

Đukanović je naglasio da vlasti u Crnoj Gori sprovode reforme ne samo zbog članstva u EU i NATO već i za opšti preobražaj zemlje.

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbehgović je ocijenio da problemi BiH i regiona vuku duboke istorijske korijene koji se mogu spontano riješiti samo vremenom.

Naglasio je da u BiH treba podržati integraciju a sprečiti raspad i da to treba da predvode vođe naroda u regionu. Na to, prema Izetbegovićevim rečima, najbolje utiču potezi predsednika Srbije Borisa Tadića i hrvatskog predsednika Ive Josipovića

Premijer Srbije Mirko Cvetković poručio da vlada u Beogradu krajem januara treba da pošalje odgovore na Upitnik Evropske komisije o spremnosti Srbije za kandidaturu za članstvo u EU.

Na konferenciji o evropskoj integraciji zapadnog Balkana Cvetković je rekao da početkom februara očekuje evropskog komesara za proširenje Štefana Filea u Beogradu i naglasio da Srbija do kraja godine treba da dobije status kandidata za članstvo.

Takođe je rekao da bi najbolje bilo da se odmah pokrenu pregovori o članstvu Srbije u EU.
XS
SM
MD
LG