Dostupni linkovi

BIH - Turska : Zajednički interesi u namjenskoj industriji


Ministar odbrane Turske Mehmet Vedždi Gonul rekao je danas u Sarajevu da predstavnici obje zemlje trenutno proučavaju šta bi se moglo proizvoditi u namjenskoj industriji Bosne i Hercegovine.

Nakon susreta sa ministrom odbrane BiH Selmom Cikotićem istakao da su, kad je riječ o saradnji u oblasti namjenske industrije, određeni ciljevi i oprema koja su potrebni za obostrano popunjavanje resursa.

"Znamo da je u namjenskoj industriji BiH razvijena proizvodnja optike i prizmi i mi smo puno toga naručili", istakao je Gonul.

Navodeći da se saradnja između dva ministarstva, osim u namjenskoj industriji, odvija i na vojnom području, Gonul je naveo da je u toj oblasti saradnja izražena putem edukacije pripadnika oružanih snaga obje države i na jednoj i na drugoj strani i kroz učešće na vojnim vježbama.

On je najavio da će ova dva ministarstva nastojati da i dalje razvijaju dobru saradnju kako na vojnom tako i na planu namjenske industrije i međunarodnih odnosa.

Cikotić je rekao da će ovim sastankom izuzetno dobra saradnja između dva ministarstva biti dalje unaprijeđena, posebno u zajedničkim programima edukacije, vježbi, deminiranja, namjenske industrije i u podršci Turske BiH ka punopravnom članstvu u NATO-u.
XS
SM
MD
LG