Dostupni linkovi

Predstavnički dom Kongresa blokirao zatvaranje Gvantanama


Predstavnički dom američkog Kongresa de facto je blokirao zatvaranje zatvora Gvantanamo tokom 2011. kao i mogućnost da se na američkom tlu sudi
osumnjičenom organizatoru napada od 11. septembra.

Donji dom Kongresa SAD sinoć je sa 212 glasova za prema 206 protiv usvojio nacrt zakona o finansiranju vlade za 2011. godinu, koji važi do septembra 2011, odnosno kraja fiskalne godine.

U jednom paragrafu ovog teksta zabranjuje se "korišćenje sredstava za prebacivanje ili puštanje na američko tlo Kaleda šeika Mohameda, ili bilo kog zatvorenika Gvantanama".

Prema ovom tesktu, takođe se brani izdvajanje sredstava za prebacivanje zatvorenika iz Gvantanama u SAD na suđenja pred civilnim krivičnim sudovima, ili u druge zatvore na tlu SAD.

Američki predsjednik Barak Obama je dan poslije stupanja na dužnost u januaru 2009. potpisao dekret koji je naložio da se taj ozloglašeni zatvor na Kubi zatvori prije 22. januara 2010, ali je zbog jakog protivljenja u Kongresu morao da odustane od tog obećanja.

Zatvor Gvantanamo na Kubi, specijalni zatvor za osumnjičene teroriste, sada ima 174 zatvorenika, od kojih su samo trojica zvanično osuđeni u vojnim sudovima. Skoro 70 zatvorenika iz Gvantanama su od dolaska Obame u Bijelu kuću oslobođeni ili prebačeni u druge zemlje.

Nacrt zakona još treba da usvoji gornji dom Kongresa, Senat, i da ga potpiše predsjednik.
XS
SM
MD
LG