Dostupni linkovi

Jeremić: Odluka o bojkotu Nobelove nagrade nije doneta olako


Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je danas da odluka da predstavnici Srbije ne prisustvuju uručivanju Nobelove nagrade za mir nije "doneta olako", ali da je nakon odmeravanja odlučeno šta je u ovom trenutku najbolje za državni interes zemlje.

"Ova odluka nije donesena olako i možda ne ostavlja bas najbolji osećaj u stomaku, ali nakon dužeg vaganja opredelili smo se za ovakav potez", rekao je Jeremić za televiziju B92 povodom odluke da predstavnici Srbije u Oslu 10. decembra ne prisustvuju dodeli Nobelove nagrade kineskom disidentu Liu Sjaobou.

Jeremić je dodao da Srbija mora da obrati pažnju kakvu vrstu odnosa ima sa ključnim činocima u svetu i da je Kina nesumnjivo jedan takav činilac.

"Kina je jedan dokazani prijatelj Srbije i u trenucima kad je nama bilo izuzetno teško Kina nam je pružila bezrezervnu podršku i u trenutku kada dobijete jednu takvu podršku od tako uticajne zemlje kao sto je Kina, to izuzetno mnogo znači", rekao je Jeremić.

Upitan da li takav potez može da ima posledice po evropsku integraciju Srbije, pošto je iz kabineta komesara za proširenje Štefana Filea izraženo razočaranje zbog odluke Srbije, Jeremić je rekao da u to ne veruje.

On je ponovio da Srbija deli evropske vrednosti u poštovanju ljudskih prava, da ih štiti na svojoj teritoriji i, koliko je u njenoj moći a da to ne škodi nekim njenim drugim interesima, drugde u svetu.
XS
SM
MD
LG