Dostupni linkovi

SAD: umrla Elizabeth Edwards



Elizabeth Edwards, 61-godišnja supruga bivšeg američkog senatora i potpredsjedničkog kandidata Johna Edwardsa, umrla je u utorak nakon šest godina borbe s rakom dojke.

Zbog podrške suprugu u kampanji za predsjedničkog kandidata Demokratske stranke 2008. godine, javne borbe s rakom i gubitka 16-godišnjeg sina, bila je jedna od najomiljenijih političkih figura u američkoj javnosti.

Rak joj je prvi puta dijagnosticiran 2004. na dan izbora, koje je njezin suprug izgubio kao demokratski potpredsjednički kandidat uz Johna Kerrya. Nakon liječenja rak se povukao, a ponovo se vratio i proširio 2007. godine, dok se John Edwards pripremao za drugi pokušaj ulaska u Bijelu kuću, također neuspješan.

Dodatni udarac Elizabeth Edwards zadala je afera njezina supruga sa snimateljicom njegove kampanje 2008., s kojom je imao dijete. Par je nakon afere živio razdvojeno, no John Edwards je posljednje dane proveo uz umiruću suprugu.

Zalagala se za reformu zdravstva, a u maju 2008. godine, svjedočila je pred senatskim odborom o izazovima i mogućnostima u liječenju raka.
XS
SM
MD
LG