Dostupni linkovi

Ćerka pokojnog predsjednika Poljske traži međunarodnu istragu


Ćerka pokojnog predsjednika Poljske Leha Kačinjskog, Marta Kačinjska, zatražila je danas u Evropskom parlamentu međunarodnu istragu avionske nesreće 10. aprila
u Smolensku, na zapadu Rusije u kojoj je uz njene roditelje poginulo još 94 članova visoke vojne i državne delegacija i posade.

"Porodicama žrtava je potrebna pomoć evropske zajednice i evropskih institucija. Znamo da evropsko javno mnjenje ima izvitoperenu sliku o nesreći. Jedini cilj današnjeg susreta je da predamo prave informacije", kazala je ćerka pokojnog predsjednika na javnom saslušanju u Evropskom parlamentu.

Saslušanje su organizovali evroposlanici poljske opozicione konzervativne stranke Pravo i Pravda koju predvodi stric Kačinjske, brat blizanac pokojnog predsjednika, bivši premijer Jaroslav Kačinjski.

On je nekoliko puta javno optužio premijere Poljske i Rusije da su oni ako ništa drugo moralno pravi krivci te nesreće i da imaju krv na rukama.

Njegove pristalice na povremenim demonstracijama idu još dalje i iznose teorije zavere da je na Leha Kačinjskog, zagovornika oštrog kursa prema Rusiji, izvršen atentat, da su ruski kontrolori namerno naveli avion van piste, veštački stvorili maglu baš kada je trebalo da sleti a da su ruski agenti ubijali ranjene koji su navodno nesreću
preživeli, kako bi sakrili zločin.

"Jedina nada da se ta strašna nesreća zaista razjasni jeste međunarodna komisija koja će utvrditi zašto su morali da poginu predsjednik i njegova supruga - moji roditelji, i još 94 predstavnika naše zemlje", rekla je ćerka Leha Kačinjskog.

Istragu u skladu sa međunarodnim konvencijama vodi zemlja u kojoj je pao avion, dakle Rusija, ali zbog nevjerovatnih razmera te tragedije, osetljivih rusko-poljskih odnosa i zbog talasa saosjećanja Rusa sa Poljacima poslije nesreće, ruske vlasti sarađuju sa poljskom paralelenom istragom i preko međunarodnih propisa i običaja.
XS
SM
MD
LG