Dostupni linkovi

Njemački predsjednik u Poljskoj na godišnjicu slavnog Brantovog gesta


Njemački predsjednik Kristijan Vulf danas boravi u Varšavi da zajedno sa Poljacima obilježi 40. godišnjicu slavnog gesta njemačkog kancelara Vilija Branta koji je neočekivano klekao pred Spomenikom junacima Varšavskog geta, odajući tako poštu milionima jevrejskih žrtava holokausta.

Njemački predsjednik sa predsjednikom Poljske Bronjislavom Komorovskim i drugim poljskim zvaničnicima obilježava danas i četiri decenije od prvog koraka ka normalizaciji odnosa Njemačke i Poljske i početka puta ka istorijskom pomirenju dva naroda među kojima je u prošlosti proliveno mnogo krvi.

Sporazumom iz decembra 1970. godine tadašnja Zapadna Njemačka prvi put je priznala granice sa Poljskom na Odri i odrekla se aspiracija na teritorije koje su odlukom velikih sila pripale Poljskoj i dobila nekadašnje njemačke teritorije.

Vulf i Komorovski prvo polažu vijenac na spomenik gdje je Brant 7. decembra 1970. godine spontano kao prvi visoki njemački zvanični kleknuo u nijemom izvinjenju žrtvama holokausta.

"Na dnu njemačke istorije, sa osjećanjem težine miliona pobijenih,učinio sam ono što čine ljudi kada ostanu bez riječi", objasnio je u svojim memoarima Brant da njegov gest koji je ušao u svjetsku istoriju nije bio nikako unaprijed planiran.

Tadašnje poljske komunističke vlasti tim gestom ostale su zaprepašćene, medijima je cenzor konfiskovao fotografiju klečećeg njemačkog kancelara, mada taj gest nisu javno komentarisale.

Brantov gest koji je zadivio svijet nije naišao na apsolutno odobravanje ni u njegovoj Njemačkoj, a mnogi su kritikovali kancelara da je tim što je klekao u Varšavskom getu u stvari ponizio Njemačku.

U današnjoj Poljskoj taj Brantov gest tumači se kao jedan od velikihsimbola na putu istorijskog pomirenja Njemaca i Poljaka a 2000. godine trg blizu Spomenika junacima Varšavskog geta nazvan je po Viliju Brantu.
XS
SM
MD
LG