Dostupni linkovi

Kina i još 18 država bojkotuju dodjelu Nobelove nagrade


Kina i još 18 zemalja nijesu prihvatile poziv da prisustvuju ceremoniji dodjele Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sjaobou.

Dodjela Nobelove nagrade za mir dodjeljuje se u petak, 10. decembra.

Osim Kine, dodjeli neće prisustvovati predstavnici Rusije, Kazahstana, Kolumbije, Tunisa, Saudijske Arabije, Pakistana, Srbije, Iraka, Irana, Vijetnama, Avganistana, Venecuele, Filipina, Egipta, Sudana, Ukrajine, Kube i Maroka, naveo je Nobelov komitet.

Izaslanici tih zemalja će izostati sa ove ceremonije iz različitih razloga, navedeno je u saopštenju.

Komitet je, takođe, saopštio da je Kina vršila pritisak bez presedana na strane diplomate u Oslu da bojkotuju ovaj događaj.

Peking je poslao pisma ministarstvima inostranih poslova i ambasadama u kojima je apelovao na diplomate da ne dođu na dodelu, upozoravajući na posledice koje će snositi oni koji podrže Lijua.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je pristalice dodjele ovogodišnje Nobelove nagrade za mir Liju "klovnovima" koji izvode farsu.

Nobelov komitet je odluku o dodjeli Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu donio u oktobru zbog njegovog zalaganja za ljudska prava i demokratiju u Kini.

Liju se nalazi na odsluženju zatvorske kazne od 11 godina zbog "subverzivnih aktivnosti".
XS
SM
MD
LG