Dostupni linkovi

Obama i Republikanci postigli dogovor o produženju poreskih olakšicaPredsjednik SAD Barak Obama postigao dogovor s republikancima u Kongresu o privremenom produžetku važenja poreskih olakšica za sve Amerikance.

Olakšice je uveo bivši predsjednik SAD Džordž Buš, a odnose se na sve Amerikance, bez obzira na primanja. Takođe, s republikancima je dogovorena pomoć nezaposlenima.

Taj kompromis oslikava novu situaciju nastalu posle kongresnih izbora u novembru, na kojima su republikanci preuzeli kontrolu nad Predstavničkim domom i ojačali u Senatu.

Obama se još od predizborne kampanje borio protiv produžetka 10 godina starog zakona o smanjenju poreza i zalagao se da se takva mera primeni samo na Amerikance sa godišnjim prohodom do 200.000 dolara.

Republikanci su se tome žestoko protivili i prijetili da će blokirati usvajanje svih drugih predloženih akata, uključujući i ratifikaciju sporazuma o smanjenju nuklearnog naoružanja sa Rusijom, ako se ne produži važenje poreskih olakšica u postojećem obliku.

Obama je rekao da se i dalje protivi poreskim olakšicama za bogate, ali je objasnio da je pristao na njih jer će važenje te mere biti ograničeno na dve godine.
XS
SM
MD
LG