Dostupni linkovi

Zemlje članice EU-a protiv produljenja rodiljnih dopusta


Većina zamalja članica Europske unije u ponedjeljak je odbacila prijedlog Europskog parlamenta da se miniminalni rodiljni dopust uz punu plaću produlji na 20 tjedana i da se očevima omogući dva tjedna rodiljnog dopusta, izjavila je belgijska ministrica rada Joelle Milquet, čija zemlja predsjedava Europskom unijom u ovom pologudištu.

"Velika većina zemalja članica smatra da je Europski parlament otišao predaleko predlažući produljenje minimalnog porodiljnog dopusta na 20 tjedana uz 100-postotnu plaću.

To nije osnova za pregovore", izjavila je Milquet nakon sastanka ministara za socijalna pitanja i rad. Europski parlament je krajem listopada izglasao prijedlog o produljenju minimalnog rodiljnog dopusta s 14 na 20 tjedana uz punu plaću.

Također je zatražio da se uvede mogućnost dopusta za očeve od najmanje dva tjedna također plaćena u potpunosti. Europska unija određuje minimilna prava koja moraju poštovati sve zemlje članice, ali one mogu, ako to žele dopustiti i dulje dopuste.

Trenutno je minimalno trajanje rodiljnog dopusta u EU-u 14 tjedana, ali uvjeti plaćanja razlikuju se od zemlje do zemlje.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG