Dostupni linkovi

Vojska najavila otvaranje granica Obale SlonovačeGranice Obale Slonovače zatvorene od četvrtka zbog ozbiljne političke krize nastale oko predsjedničkih izbora, biće otvorene danas uz pojačane mjere bezbijednosti, najavio je generalštab te zemlje na nacionalnoj televiziji.

Vojska je ove nedjelje zatvorila granice i aerodrome zbog jake napetosti koja vlada u zemlji nakon predsjedničkih izbora održanih 28. novembra.

U glavni grad te zemlje Abidžan kao izaslanik Africke unije u "hitnu misiju" posrednika u rješavanju postizborne krize u toj zemlji stigao je bivši južnoafrički predsjednik Tabo Meki.

Afrička unija saopštila je da šalje Mbekija u "hitnu misiju" u Abidžan u nastojanju da "nađe legitimno i mirno rješenje krize", međutim, izaslanika Afričke unije su dočekale samo južnoafričke diplomate, i niko od zvaničnika Obale Slonovače.

Uprkos posredovanju Mbekija, jučerašnja politička kriza nije razriješena.

U Abidžanu su jučer održane dvije suparničke ceremonije polaganja predsjedničke zakletve u roku od nekoliko sati.

Prvi je položio zakletvu dosadašnji predsjednik Loran Gbagbo, čije navode o pobjedi oštro osporavaju njegov opozicioni protivnik Alasan Utara, Centralna izborna komisija, UN i ostali. Nekoliko sati kasnije, na drugoj lokaciji u prestolnici Abidžanu, zakletvu je položio i Utara.

Kako prenosi Frans pres, potrebno je da se hitno nađe rješenje pošto se zemlja ima dva predsjednika i njihove pristalice bi mogle da radikalizuju situaciju i izazovu haos.
XS
SM
MD
LG