Dostupni linkovi

Novi Pazar: Počela sednica Bošnjačkog veća


Sednica Bošnjačkog nacionalnog veća, čije formiranje nisu priznali nadležni državni organi, počela je u nedelju u Novom Pazaru, a čelnici Veća najavili su da više neće pregovarati oko konstituisanja tog tela.

Sednicu je zakazala Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) koju predvodi glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić.

Na sednici nema predstavnika ostale dve bošnjačke liste koje su osvojili mandate na izborima za manjinske savete u junu.

Na tim izborima BKZ je osvojila 17 od 35 mandata. Listi BKZ prišla su i dva odbornika Bošnjačkog preporoda, pa je ta lista formirala Bošnjačko nacionalno veće, ali to ne priznaju ostale dve liste, kao ni nadležni državni organi.

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Mevlud Dudić rekao je na početku sednice da 19 većnika sa dve izborne liste imaju legitimitet za rad u punom kapacitetu. Dudić je ocenio da BNV ima većinu za legitiman rad.

Medijima je omogućeno da prate samo početak sednice, a najavljeno je da će nakon njenog završetka biti izdato saopštenje za javnost.

Odbor za zakodavna pitanja Skupštine Srbije je trebalo da se izjasni o članu 98. Zakona o nacionalnim savetima, odnosno vlasništvu nad spornim mandatima. Poslednji termin za formiranje BNV ističe sutra kada je bio najavljen i sastanak predstavnika sve tri liste i Ministarstva za ljudska i manjinska prava u Beogradu.
XS
SM
MD
LG