Dostupni linkovi

Njemačka: Zatraženo oduzimanje ordena Titu


Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere primio je prošle sedmic ezahtjev za oduzimanjem ordena Vanrednog saveznog križa koji je 1974. tadašnji predsjednik Njemačke Gustav Heinemann dodijelio tadašnjem jugoslavenskom predsjedniku Josipu Brozu Titu, javlja njemački sedmičnik Der Spiegel u svom internetskom izdanju u subotu.

Kako javlja Der Spiegel, zahtjev za posthumno oduzimanje najvišeg njemačkog odličja za zasluge, koje se dodjeljuje samo poglavarima država, podnio je neimenovani građanin, "žrtva neuspjelog atentata jugoslavenskih tajnih službi".

List vijest o podnošenju zahtjeva za oduzimanjem ordena Josipu Brozu Titu donosi u tekstu koji se bavi istragom njemačkog državnog odvjetništva i ministarstva unutarnjih poslova u vezi s ubistvima Hrvata u egzilu od strane jugoslavenskih tajnih službi u razdoblju od 1970. do 1989.

List navodi da se trenutno vodi istraga protiv 14 osoba te da je protiv 6 osoba, od kojih su dvije nekada obnašale funkciju časnika obavještajnih službi, podignuta i međunarodna tjeralica, prenosi Hina.
XS
SM
MD
LG