Dostupni linkovi

Dragan Lukač: Od policije FBiH napraviću bosanski FBI



Novoimenovani direktor Federalne uprave policije (FUP) Dragan Lukač najavio je da će od te institucije napraviti "bosanski FBI".

"Kada govorim o FUP-u kao FBI-ju, govorim o primjeni modela funkcionisanja FBI-ja. Ja ću to osigurati, jer FUP je potpuno identičan i napravljen je 1994. po modelu FBI-ja, na relaciji Federacija - kantoni", reako je Lukač za list Dnevni avaz.

Dodao je da će "ključna odrednica njegovog rada u naredne četiri godine biti otkrivanje, sprečavanje i hapšenje počinilaca organizovanog kriminala, terorizma, međukantonalnog kriminala i djela vezanih uz opojne droge".

On je istakao da će osnova FUP-a, prije svega Sektora kriminalističke policije, uz podršku specijalne policije, biti borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"FUP će odmah po mom dolasku početi s jednim vrlo konkretnim represivnim djelovanjem na identifikovanju i lociranju organizovanih kriminalnih grupa, dokumentovanju njihovih kriminalnih aktivnosti i privođenju zakonskoj odgovornosti", rekao je Lukač.

On je ocijenio da u BiH, terorističko djelovanje ne treba povezivati s ljudima koji su muslimani, Bošnjaci.

"To su potpuni apsurdi. Ako imamo pojedince, onda ih moramo definisati po imenu i prezimenu, a ne reći da je to nekakva masa naroda", istakao je Lukač.

Dragan Lukač je jučer imenovan za novog direktora federalne policije, a Vlada FBiH je jednoglasno dala saglasnost za njegovo imenovanje.
XS
SM
MD
LG