Dostupni linkovi

Internetska stranica WikiLeaks ponovo nedostupnaInternetska stranica WikiLeaks, koja je ove sedmice počela objavljivati 250 hiljada povjerljivih dokumenata State Departmenta, u noći sa četvrtka na petak ponovo je nedostupna nakon što joj je uskraćena usluga glavnog serverskog domaćina u SAD-u, tvrtke Amazon Web Services.

Amazon je prvog decembra otkazao serverske usluge WikiLeaksu što je izazvalo kraću nedostupnost stranice, no nakon prebacivanja na servere u Švedskoj, ponovo je bila dostupna, izvijestili su američki mediji. WikiLeaks je na svom Twitter profilu objavio da je njegova "domena 'ubijena' s američke domene everydns.net nakon tvrdnje o masovnim napadima", objavili su američki elektronički mediji.

Pentagon je objavio u srijedu da može srušiti WikiLeaks ako to želi, ali da do tog trenutka to još nije odlučio. Postoje izvještaji da je i Rusija zainteresovana za zatvaranje WikiLeaksove stranice, navode internetski portali.

WikiLeaks je povjerljive diplomatske dokumente unaprijed dao na uvid redakcijama pet velikih svjetskih listova, koji od nedjelje izvještavaju o njima, a na samoj stranici su do petka objavljena 623 dokumenta. U srijedu je objavio diplomatske bilješke iz ambasade SAD u Moskvi, koja su otkrila poražavajuće američke ocjene o stanju ruske demokratije i društva.

Objava novinskih izvještaja o tajnim dokumentima uzdrmala je Washington i nanijela bitnu štetu američkoj vanjskoj politici, po izjavama visokih dužnosnika administracije, no izgleda da se s nastavkom objave samih dokumenata na WikiLeaksu i otkrivanjem novih pojedinosti, ta šteta dodatno povećava i remeti odnose SAD-a s drugim zemljama.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG