Dostupni linkovi

Bugarska: razotkirven kanal za prebacivanje emigranata


Pripadnici bugarske pogranične policije razotkrili su međunarodni kanal za ilegalni prelazak emigranata preko teritorije Bugarske i uhitili četiri organizatora - jednog turskog i trojicu bugarskih državljana i osam ilegalnih emigranata.

Utvrđeno je da je turski državljanin čiji su inicijali M.U. pronalazio uglavnom Irance i Iračane, koji žele da otputuju u zapadnu Europu, i preko drugih organizrano njihovo prebacivanje preko tursko-bugarske granice, a zatim ih čekao na bugarskoj teritoriji.

On je organizovao i prevoz do iznajmljenih stanova u Bugarskoj, gdje su ilegalni emigranti čekali lažna bugarska dokumenta, uz pomoć kojih su pokušavali da napuste Bugarsku i odu u neku zapadnoeuropsku zemlju, saopćeno je danas iz bugarskog MUP-a.

Pogranična policija u General Toševu, na sjeveroistoku zemlje, pronašla je u minibusu, kojim je upravljao četrdesetogodišnji B.H. iz Dobriča četiri osobe - dvije žene i dva muškaraca koji su pokazali bugarske lične karte. Međutim, provjerom je utvrđeno da je riječ o lažnim ličnim kartama, a utvrđeno je da su putnici iz Iraka i Irana.
XS
SM
MD
LG