Dostupni linkovi

Medvedev potpisao zakon o vraćanju crkvene imovine


Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev potpisao je u utorak zakon o vraćanju imovine crkvenim organizacijama koju su sovjetske vlasti oduzele od 1917. godine.

Taj zakon, oko kojeg su nekoliko godina sporili predstavnici Ruske pravoslavne crkve i kulturne javnosti, pre svega muzeja, u novembru su podržala oba doma ruskog parlamenta.

Medvedev je u utorak, u susretu s ruskim patrijarhom Kirilom kazao da je zakon usvojen u "optimalnoj redakciji" i da će omogućiti rešavanje niza problema koji stoje pred crkvom.

"U rukama države se našla crkvena imovina i ona je odlučila da je preda vlasniku", rekao je zamenik ministra za ekonomski razvoj Igor Manilov.

Takav stav izazvao je buru protesta kod predstavnika muzeja koji su zatražili od predsednika Medvedeva da ne dozvoli restituciju, jer će ona dovesti do gubljenja muzejskih kolekcija.

Zahvaljujući kritikama eksperata, u zakonski projekt su unesene izmene kojima je zabranjena predaja imovine koja se tretira kao muzejski predmet ili kolekcija, koja pripada muzejskom, arhivnom ili nacionalnom bibliotekarskom fondu.
XS
SM
MD
LG