Dostupni linkovi

Crnogorci i Slovenci najveći jugonostalgičari


Ulica Josipa Broza Tita u Sloveniji
Ulica Josipa Broza Tita u Sloveniji
Nove vlasti na Balkanu početkom devedesetih, ukinule su Dan Republike kao "komunistički praznik".

Iako su to učinile i crnogorske vlasti, duh stare Jugoslavije preživio je do danas.

I ove godine je na stranicama pojedinih dnevnih novina osvanuo oglas Ambasade SFRJ u Tivtu kojim čestitaju Dan Republike svim građanima kojima je na srcu Titova Jugoslavija. U Ambasadi SFRJ kažu da su najveći jugo-nostalgičari Crnogorci i Slovenci.

"Svim slušaocima Radio Slobodna Evropa i svima kojima je Jugoslavija na srcu čestitam dan Republike, najveći praznik i dan za koji nas vezuju brojne emocije," čestitao je Marko Perković iz ambasade SFRJ u Tivtu praznik koji ta institucija i svi jugonostalgičari i dalje obilježavaju u Crnoj Gori.

"Mi zapravo nikada i nijesmo prestali da proslavljamo Dan Republike. Čak i poslije onih koji su bili profesionalne patriote u Titovo vrijeme i kojima je to postalo ballast. Mi smo, međutim nastavili i evo 7 godina je kako radi konzulat SFRJ",
dodaje on.

Stariji građani Podgorice ovako se prisjećaju života u SFRJ.



29. novembra 1943. godine je u Jajcu proglašena druga Jugoslavija. Nestala je početkom devedesetih kada su i počeli ratovi na prostoru bivše države. Ratovi i politička i ekonomska tranzicija donijeli su brojne nedaće stanovnicima bivše države.

Podgoričke gimnazijalce pitali smo da li znaju koji je danas dan i po čemu je poznat



Marko Perković kaže da su Crnogorci najveći jugonostalgičari, ali da su Slovenci odmah iza njih.

"To dovoljno govori o veličini jedne Jugoslavije. Znači, jedna zemlja Evropske unije žali za Jugoslavijom jer, jednostavno istorijske odluke II zasjedanja AVNOJ-a su danas evropske vrijednosti. U stvari, ono što je za njih danas šengen za nas je bilo Jajce. Evropska unija je i nastala na nekoj velikoj ideji Titovoj. Zbog toga su i Slovenci, najiskreniji. I ne samo Slovenci iz Slovenije nego i iz Furlanije i Julijske krajine, iz Italije masovno dolazili u Jajce na proslavu Dana Republike,"
navodi Perković.

Titovdan umesto Nikoljdana

Titovdan umesto Nikoljdana

Dan nekadašnje SFRJ, 29. novembar, Dragan Kamaljević iz rudničkog sela Dragolj obeležava kao krsnu slavu umesto Svetog Nikole. Novu slavu je nazvao Titovdan.

Detalje možete poslušati u prilogu Branka Vučkovića.

XS
SM
MD
LG