Dostupni linkovi

Dodik i Lagumdžija: Što prije formirati vlast


Lider Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) Zlatko Lagumdžija izjavio je danas u Banja Luci da je još uvijek teško govoriti o eventulanoj parlamentarnoj većini Predstavničkog doma državnog parlamenta, te da treba sačekati konstituirajući sjednicu zakazanu za 30. novembra.

Ono što je sigurno je da će, kako je kazao, u utorak biti verificirani mandati te da njegova stranka želi da dođe što prije do formiranja parlamenta BiH, ali je dodao da ne želi o tome još govoriti dok se ne obave razgovori sa svim političkim strankama.

„Teško je govoriti o parlamentarnoj većini, ali ono što je evidentno jeste da smo i jedni i drugi spremni da probamo naći zajednički imenitelj na tome šta ćemo činiti u naredne četiri godine, a ne ko će šta biti“, rekao je Lagumdžija nakon razgovora predstavnika SDP-a i SNSD-a.

Upitan da li je razgovarano o tome ko bi mogao biti predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Lagumdžija je rekao da se danas o tome nije ni pokušalo dogovoriti te je stav SDP-a o tom pitanju poznat, ali da smatraju da je prije svega potrebno vidjeti „na kojem će se projektu praviti Vijeće ministara i ukupna vlast BiH“.

Lider SNSD-a Milorad Dodik je potvrdio da su danas „tragali“ oko mogućih zajedničkih odgovora na otvorena pitanja u BiH u vezi sa ustavnim promjenama, državnom imovinom, Brčko Distriktom, popisom stanovništva i za sva druga pitanja koja bi dala mogućnost da se relaksirano uđe u formiranje organa vlasti u BiH.

„Odgovori na ova pitanja očigledno će biti i osnova eventualne saglasnosti oko formiranja novog Vijeća ministara BiH. Mi razumijemo izborne rezultate. SDP je nezaobilazan u formiranju i struktuiranju vlasti“, dodao je Dodik.
XS
SM
MD
LG