Dostupni linkovi

Bolno spora pravda za žrtve silovanja tokom rata u BiH


Ni 15 godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma za žene žrtve silovanja u ratu u BiH nema mira. Pravosudni procesi su bolno spori, mišljenje je specijalne predstavnice generalnog tajnika UN-a za pitanja seksualnog nasilja tokom rata Margot Wallstrom.

Wallstrom je u toku trodnevnog boravka u BiH razgovarala s predstavnicima civilnog društva, vladinim dužnosnicima te ženama žrtvama silovanja.

Na konferenciji za novinare u prostorijama UN- a u Sarajevu, Wallstrom je istakla da se osnovni pokazatelj veličine problema ogleda u činjenici da je od 50.000 silovanja koja su se desila u BiH sudski epilog dobilo tek 12 slučajeva.

"Sljedeći problemi odnose se na neadekvatnu zaštitu svjedokinja na kantonalnim sudovima. Nadalje, žene na ulicama sreću svoje mučitelje, a neke od njih su mi potvrdile da se na putu za ili na povratku sa suđenja vrlo često nalaze u istim prijevoznim sredstvima s počiniteljima. Žrtve silovanja su često stigmatizirane i u rješavanje ovih problema mora se uključiti čitavo društvo", kazala je Wallstrom.

Pomoćnica glavnog tajnika istaknula je da optimizam ipak ulijeva i činjenica da je na Sudu BiH, za krivično djelo ratnog zločina koji uključuje silovanje, izrečena najviša kazna za ovo djelo od 38 godina.
XS
SM
MD
LG