Dostupni linkovi

Tanok: Zabrinutost zbog moći pojedinaca u Crnoj Gori


Evropski parlament zabrinut je zbog mogućnosti pretjerane akumulacije moći kod osoba kao što su predsjednik Vrhovnog suda i vrhovni državni tužilac Crne Gore, rekao je izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Čarls Tanok.

On je u prijedlogu rezolucije o procesu evropskih integracija Crne Gore, koji bi sljedeće sedmice trebalo da razmatra Odbor za spoljnje poslove Evropskog parlamenta, konstatovao da postoji napredak u reformi sudstva, ali da je potrebno obezbijediti veću odgovornost sudija i tužilaca i njihovu nezavisnost od političkog uticaja.

"Evropski parlament poziva na hitne izmjene u sistemu postavljanja sudija i tužilaca. Treba prekinuti praksu da se tužioci i članovi sudskog i tužilačkog savjeta biraju u parlamentu prostom većinom", navodi se u dokumentu.

U prijedlogu rezolucije se ističe da organizovani kriminal i, iznad svega, pranje novce i šverc ostaju problem, uprkos poboljšanju zakonskog okvira i njegovoj primjeni.

Evropski parlament poziva vlasti Crne Gore da preduzmu korake kako bi povećali kapacitete službi za sprovođenje zakona, posebno proaktivne istraživačke kapacitete, i poboljšali koordinaciju među različitim tijelima i agencijama.
XS
SM
MD
LG