Dostupni linkovi

Studenti zauzeli toranj u Pizi, protesti širom Italije


Italijanski studenti "zauzeli" su danas krivi toranj u Pizi i Koloseum u Rimu, a brojni protesti zbog reforme univerziteta održani su i u drugim gradovima širom Italije.

Italijanski mediji javili su da je oko 2.000 studenata formiralo danas oko tornja u Pizi ljudski štit, sprečavajući turiste da uđu u tu gradjevinu, dok je u Rimu održana protestna šetnja oko Koloseuma.

To je drugi dan protesta zbog reforme sistema obrazovanja, kojom je planirano ukidanje određenih oblasti studiranja, kao i zatvaranje škola koje imaju gubitke.

U centru Milana policija se sukobila sa studentima viših škola, a u neredima su dvije osobe povrijeđene. Sukoba je bilo i u Firenci, a protesti su održani i u Bariju, Torinu, Kaljariju i Ankoni.

Studenti su u Napulju zauzeli Univerzitet orijentalistike i rektorat Univerziteta Fridrih II, dok su u Palermu na sat vremena blokirali ulaz u luku i željezničku stanicu.

Italijanski parlament treba da glasa o novoj reformi 30. novembra, a ministarka obrazovanja Marijastella Dželmini izjavila je danas da će "bez reforme univerziteti biti osuđeni na bankrot".
XS
SM
MD
LG